Diareea la bebeluși: cauze și ce e de făcut – sfatul medicului pediatru

Diareea la bebeluși: cauze și ce e de făcut – sfatul medicului pediatru

Diareea la bebeluși: cauze și ce e de făcut - sfatul medicului pediatru: articol preluat de pe Desprecopii.com. | Linkul original aici


Diareea la bebelusi -  cauze si ce e de facut - sfatul medicului pediatru

Diareea la bebeluși: cauze și ce e de făcut – sfatul medicului pediatru

👶 Diareea unui bebeluș poate avea mai multe cauze, cum ar fi:

1️⃣ Schimbarea în alimentație – dacă a început diversificarea sau în cazul laptelui formula.
2️⃣ Infecții – virale sau bacteriene.
3️⃣ Antibiotice.
4️⃣ Boli mai grave.

🩺 Principala grijă în cazul diareei bebelușului este prevenirea deshidratării, adică pierderea lichidului din corpul său. De aceea, tratamentul diareei are ca țintă principală prevenirea deshidratării. Majoritatea cazurilor de diaree ale bebelușului pot fi tratate cu ușurință acasă și fără a se folosi metode speciale. Iată totul despre diareea la bebeluș și sfatul medicului pediatru de la Desprecopii.

– despre diaree la bebelus, veti citi:
Ajutor, bebe are diaree
Semne distincte de diaree la bebelus
Diareea la sugari
Scaun verde ?
Cum se trateaza diareea la bebelus ?
Atentie, chemati medicul pediatru de urgenta daca…
Ingrijiti funduletul bebelusului
Alte probleme la nou nascuti
 Suportul Comunitatii Desprecopii.com 

Intrebari cu panica de pe forumul de panica de la Desprecopii.com : In ultimile 5 zile copilul meu a avut in jur de 4 scaune in timp ce pana acum avea unul singur pe zi. Eu cred ca are diaree. Ce trebuie sa fac?

Ajutor, bebe are diaree

Scaunul copilului în caz de diaree este extrem de asemănător cu cel al adultului când au probleme stomacale, deci puteți recunoaște diareea cu ușurință. Scaunul unui bebeluș este de obicei moale, mai ales în prima lună a vieții. Un bebeluș de 2 săptămâni poate avea chiar și 10 scaune moi pe săptămână și să fie perfect sănătos. Deci, nu trebuie să vă îngrijorați prea repede.

Cu toate acestea, un bebeluș de 4 luni care are mai mult de 4 scaune pe zi poate ridica semne de întrebare! Așadar, sunt șanse mari ca acest bebeluș să aibă diaree.

Semne distincte de diaree la bebeluș

Urmăriți cu atenție frecvența scaunelor. Fiecare bebe are frecvența sa proprie cu modificări minore de-a lungul timpului. O schimbare bruscă în câteva zile poate să vă semnaleze apariția diareei. Dacă copilul are mai multe scaune decât numărul meselor, trebuie să vă dea de gândit! De asemenea, puteți urmări fluiditatea scaunului; dacă devine din ce în ce mai fluid în câteva zile, există șansa diareei. Copilul bolnav, lipsa poftei de mâncare, febră, curgerea nasului pot fi și ele datorate diareei.i.

cauze diaree bebelusi

Diareea la sugari

Scaunele unui bebelus alaptat la san au o culoare galben-deschis, sunt moi si contin uneori niste particule care seamana cu niste seminte. In jurul varstei de 3-6 saptamani de viata, multi bebelusi alaptati la san au doar un scaun sau doua pe saptamana. Dar, acesta nu este un semn de constipatie, ci un semn ca o alimentatie naturala nu produce deseuri solide.

Scaunele unui bebelus hranit cu lapte special pentru bebelusi sunt galben-brune, cu o consistenta asemanatoare untului de arahide. Un bebelus care este hranit cu lapte special de bebelusi are de obicei cel putin un scaun pe zi .

merita citit: Mancarea preparata in casa ajuta la hranirea sanatoasa a bebelusului

de citit pe larg: Diversificarea, un ghid complet 
 

Scaun verde?

O tenta verzuie a scaunului bebelusului este normala deci nu trebuie sa va alarmati. Atata vreme cat bebelusul papa bine si creste in greutate, totul este in regula. In cazul in care bebelusul are insa un scaun albicios, argilos si plin de mucus, cereti parerea medicului pediatru. 

Scaunul bebelusului (cacuta) - ce poate semnala si cum trebuie sa fie, ghid. de citit pe larg despre cum trebuie sa fie cacuta: Scaunul bebelusului (cacuta) – ce poate semnala si cum trebuie sa fie, ghid.

Diareea la copiii mici  poate fi cauzata de o schimbare in alimentatie, sau in alimentatia mamei in cazul alaptarii. De asemenea diareea apare in urma unei infectii, a unor antibiotice, sau in cazul unor boli. Una din posibilele cauze fiind chiar aparitia dintilor. In fiecare an, peste 1 miliard de copii au diaree. In 990 de milioane de cazuri diareea se rezolva de la sine in cateva zile sau saptamani. Din pacate insa mai mult de 3 milioane de copii mor anual din cauza diareei dintre care 400-500 de mii in Statele Unite!   Cititi: Moartea subita a sugarului, Semne ingrijoratoare la nou nascut

Cum se trateaza diareea la bebelus ?

Principala grija in cazul diareei este posibilitatea deshidratarii, adica pierderea lichidului din corpul uman. De aceea tratamentul diareei are ca tinta principala prevenirea deshidratarii. Majoritatea cazurilor de diaree pot fi tratate cu usurinta acasa si fara a se folosi metode speciale.

Atentie, chemati medicul pediatru de urgenta daca bebelusul are diaree si:

este mai mic de 3 luni

vomita

are o temperatura de 38 grade Celsius sau mai mare

este agitat, iritabil si nu vrea sa manance

are semne de deshidratare ca de exemplu gura uscata sau nu a facut pipi de mai mult de 3 ore – Deshidratarea la bebeluși: verifică schema normală de urină la bebeluși

Daca copilul este inca alaptat, nu opriti alaptatul! Desi alaptatul in sine poate fi chiar cauza diareei, continuarea alaptatului va ajuta la vindecarea ei si de asemenea va preveni deshidratarea. In cazul in care bebelusul da semne de sete chiar si dupa terminarea sedintei de alaptare, ii puteti administra solutii orale pentru hidratare (intrebati la farmacie despre acestea).

 Cititi:  Importanta hidratarii corecte a copilului

Daca bebelusul este hranit pe baza de lapte artificial, puteti sa incercati, pana la trecerea diareei o varianta pe baza de soia. Produsele pe baza de soia contin fibra si Isomil DF care ajuta la stoparea diareei. Si in acest caz se pot folosi la nevoie solutii de hidratare.

Daca copilul este suficient de mare pentru a manca mai „solid”, atunci puteti folosi pe perioada diareei morcovi, cartofi, orez, cereale, banane sau chiar pasta de mere. Toate acestea vor combate diareea. De evitat sunt fructele ca piersici, pere, caise, prune, care trebuie evitate pana la o saptamana dupa terminarea diareei.

Daca diareea dureaza de mai mult de o saptamana, daca este insotita de febra de mai mult de 72 de ore, daca copilul refuza lichidele si pare deshidratat (gura uscata, plans fara lacrimi etc.), contactati de urgenta medicul de familie sau pediatrul dumneavoastra. Grabitiva sa mergeti la doctor in cazul diareei la un nou nascut mai tanar de 2 luni. Tot la doctor trebuie sa mergeti daca observati prezenta sangelui in scaun, daca bebelusul a avut mai mult de 8 scaune in ultimele 8 ore sau daca vomita foarte des in 24 de ore.

De ce are bebelusul scaunul verde?

Cand un bebelus are scaun de culoare verde – mamica este rapid panicata. Primim foarte multe intrebari despre culoarea si constenta continutului de scutec asa ca iata, o trecere in revista a cauzelor care pot fi la baza unui scaun verde al al bebelusului. Iata de ce poate fi verde continutul unui scutec si care sunt motivele – citeste mai departe aici.

Ingrijiti funduletul bebelusului

Am vorbit pana acum de scaun. Unul din lucrurile extrem de importante ce nu trebuie insa omise este funduletul bebelusului. Cu cat fecalele traverseaza mai rapid intestinele cu atat numarul de enzime (folosite de digestie) prezente in scaun este mai mare. Aceste enzime provoaca o iritatie a pielii in jurul anusului care poate fi extrem de puternica in cazul pielii extrem de sensibile a bebelusului. Deci nu va zgarciti la scutece si schimbati bebelusul imediat! Stergeti-l cu grije, folosind batiste umede si administrati creme de protectie chiar daca iritatia inca nu a aparut.

de citit: De ce plange bebelusul: motive si sfaturi 

Cand un copil are diaree, parinti sunt in general ocupati cu numarul si aspectul fecalelor. Doctorii urmaresc insa nivelul de deshidratare. Acest lucru este mult mai important si trebuie si dumneavoastra sa il puneti pe prima pozitie in topul prioritatilor. Pentru bebelus insa, ceea mai stringenta grija/neplacere este iritatia de la fundulet.

Citeste si Continutul unui scutec de bebelus – un ghid practic 

Bebelusul e bolnavior: 10 motive ca sa suni de urgenta medicul pediatru

Cand bebelusul da semne de boala…

Panica. Acum o orã, copilul tãu se simtea bine si, dintr-o datã, a fãcut febrã. Ce-i de  fãcut? Sã stai calmã si sã vezi cum evolueazã lucrurile sau sã chemi medicul?

Când copilul se îmbolnãveste, orice pãrinte trãieste cele mai cumplite spaime si neputinte. Iar când este vorba despre un bebelus, îngrijorarea este de zece ori mai mare pentru cã cei mici nu pot spune ce-i doare. Totul devine si mai confuz când nu poti sti sigur dacã bebelusul tãu este bolnav si dacã trebuie sã suni la doctor.

Ca sã-ti fie mai clar când trebuie sã actionezi, îti prezentãm mai jos 10 simptome care nu trebuie niciodatã ignorate.

Esti o mamica care are nevoie de sfaturi?

autor: Desprecopii.com, Redactor Medic pediatru Stefana Zamfir – Toate drepturile rezervate © 2025

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Subiecte tratate:
Categories: Noutati, Stiri Bebelusul

Write a Comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*