Cum să-ți ruinezi copilul pe viața: 10 sfaturi pentru eșec garantat❗
Există mulți părinți de acest fel și în România. Părinți care își inundă copilul cu daruri materiale foarte scumpe fără a da doi bani pe educația afectivă, inteligența emoțională și pregătirea pentru viață a copilului lor. I-am urmărit din umbră. La ei, banul este fără limită, iar răsfățul este la maxim. Nu există limite în educație, iar ambițiile sunt întotdeauna legate de bani și lucruri materiale. Dorințele copilului sunt lege.
Însă, adevărul este că această abordare poate avea consecințe grave pentru dezvoltarea și succesul copilului în viață. Iată 10 modalități prin care te poți asigura că scumpul tău copil nu va reuși în viață ❗
– 10 modalitati prin care te asiguri ca scumpul tau copil nu va reusi in viata:
Parinti care cred ca a oferi totul copilului este cel mai bun de pret
Daca vrei sa te asiguri ca dulceata ta de copil nu va reusi in viata – iata ce trebuie sa faci
1. Ofera-i copilului tau tot ceea ce isi doreste
2. Imbraca-ti copilul numai cu haine de firma
3. Nevoile copilului sunt mereu pe primul loc
4. Inveseleste-ti copilul pe parcursul intregii zile
5. Fa meniul zilei in functie de dorintele copilului
6. Inscrie-ti copilul la toate activitatile extracurriculare pe care si le doreste
7. Nu-ti disciplina copilul atunci cand face prostii
8. Nu te ingrijora atuni cand copilul tau se bate
9. Fii intotdeauna de partea copilului
10. FIi cel mai permisiv parinte
Copiii au nevoie de limite: iata de ce sunt bune limitele si ce invata copiii de la ele
Despre educatie si copilul rasfatat, mai cititi:
Despre meseria de parinte merita de citit si:
Comunitatea Desprecopii – Hai pe forumul parintilor
Parinti care cred ca a oferi totul copilului este cel mai bun de pret dar …
Exista multi parinti de acest tip in lume si exista si in Romania. Parinti care isi inunda copilul cu daruri materiale foarte scumpe fara a da doi bani pe educatia afectiva, inteligenta emotionala si pregatirea pentru viata a copilului lor. I-am urmarit din umbra. La ei banul e fara limita Rasfatul e la maxim. Nu exista limite de educatie iar ambitiile sunt intotdeauna legate de bani si lucruri materiale. Dorintele copilul sunt lege. Ideea din spatele acestor fapte e simpla: ceea ce nu au avut sau putut face parintii in copilaria sau tineretea lor – trebuie oferit fara rezerva copilului. Fara cel mai mic efort.
Iată 10 modalități prin care te poți asigura că scumpul tău copil nu va reuși în viață:
❗Neglijează educația și înlocuiește-o cu daruri scumpe.
❗Nu încuraja copilul să-și dezvolte abilitățile sociale și emoționale.
❗Subestimează importanța responsabilității și independenței.
❗Nu-i oferi ocazia să-și asume riscuri și să învețe din greșeli.
❗Nu-l învăța să prețuiască munca și să fie responsabil financiar.
❗Nu îl încuraja să descopere și să urmeze pasiunile și interesele sale.
❗Subestimează importanța valorilor și eticii în viață.
❗Nu îl învăța să fie empatic și să aibă relații sănătoase cu ceilalți.
❗Nu-l învăța să facă față eșecurilor și să se adapteze la schimbări.
❗Prioritizează succesul material în detrimentul fericirii și satisfacției personale.
Astfel, cu cea mai mare usurinta, copilul (copiii) creste insensibil, egoist si fara nici o idee despre valoarea muncii sau banului…Ce invata el de la parinti despre valoarea banului, despre ambitie, despre munca, despre obiective si principii? Nimic.
Nu mi-am permis niciodata sa le spun ca eu am alta abordare a educatiei. Cred ca nici unui parinte nu ii place morala despre cum ar trebui sa isi creasca copilul. Insa, pentru niste sfaturi puteti citi sectiunea: Meseria de parinte.
Din punctul meu de vedere, rezultatele insa nu vor intarzia sa apara. Desigur, nu exista reteta succesului in viata insa avem deja idei despre ce trebuie sa facem, ca parinti – pentru ca viitorul copilului sa fie ruinat 🙂
Daca vrei sa te asiguri ca dulceata ta de copil nu va reusi in viata – iata ce trebuie sa faci
Deci, daca vrei sa te asiguri ca dulceata ta de copil nu va reusi in viata – iata ce trebuie sa faci
1. Ofera-i copilului tau tot ceea ce isi doreste
Nu-i refuza niciodata ceea ce il face cu fericit. Ofera-i tot ce vrea. Indiferent de cadouri scumpe, vacante cu prieteni sau reguli. Nu conteaza nimic cand e vorba despre fericirea copilului.
2. Imbraca-ti copilul numai cu haine de firma, indiferent de costuri
Daca ai o fata, invat-o ca aspectul fizic conteaza cel mai mult. Trebuie sa se machieze inca de mica, sa stie sa poarte haine sexy si sa danseze din buric. Si ca e important sa aiba haine de firma (poti fi si false, marca conteaza), scumpe si ca cei care se imbraca cu haine ieftine, sunt niste ratati care nu merita atentie.
Nici baietii nu sunt mai prejos! Si baietii trebuie sa stie ca hainele sunt cele mai importante pentru a asigura succesul – si cu cat sunt mai scumpe hainele si accesoriile, esti mai respectat.
3. Nevoile si dorintele copilului sunt prioritatea casei
Da-i intotdeauna dreptate. Daca nu ii place scoala, spune-i ca se poate si fara scoala. Consoleaza-l. Daca nu ii place invatatoarea, muta-l la alta clasa. Daca nu ii place scoala, muta-l la alta scoala. El trebuie sa stie ca dorintele sale sunt cele care conteaza si ca lumea trebuie sa ii respecte dorintele. Copilul are intotdeauna dreptate – da dracului scoala, ce mai e scoala in ziua de azi?
4. Distractia lui e prioritara
Daca doreste sa se joace de-a servitul ceaiului, de-a ninja, de-a printesa, pune-ti planurile deoparte si joaca-te cu ea. Daca doreste sa-si vada filmul favorit a suta oara, lasa-l. Vrea sa invite copii acasa in fiecare zi, e dreptul copilului – dupa o zi de scoala grea. Vrea petreceri? organizeaza-i cele mai tari petreceri din targ. Ce e copilaria fara petreceri?
5. Fa meniul zilei in functie de dorintele copilului tau
Niciun copil nu ar trebui sa manance ceva ce nu ii place. Daca, din greseala, vrei sa prepari si altceva in afara de paste cu branza sau cartofi prajiti cu cabanos, simte-te liber sa prepari ceea ce vrei tu sa mananci, intocmai ca atunci cand iti faci timp sa afli si sa indeplinesti dorintele copilului tau.
Daca ii plac doar cartotii prajii cu friptura, gateste numai asa. Daca ii plac dulciurile – asigura-te ca ai in fiecare zi ceva bun pentru el. Lasa-l sa fie copil.
6. Inscrie-ti copilul la toate activitatile extracurriculare pe care si le doreste
Esti mereu pe drumuri cu copilul – la toate activitatile sale extrascolare. Nu te ingrijora prea mult in legatura cu incercarea ta de a-i aduna pe toti in jurul aceleiasi mese. Daca el vrea sa se faca fotbalist, nu mai conteaza scoala. Nu conteaza ca nu are timp de scoala.
7. Nu-ti disciplina copilul atunci cand face prostii
Daca greseste – nu e vina lui, ci a invatatoarei sau prietenilor. Un copil nu poate gresi. Daca cere ceva, aplauda-i eforturile. De asta e copil…
8. Nu te ingrijora atunci cand copilul tau se bate cu al vecinului sau cand devine un bataus
Viata este nedreapta si intodeauna cineva trebuie sa piarda. Cel putin, copilul tau invata cum sa isi croiasca drumul pentru a ajunge in varf la o varsta frageda. E bine sa stie sa se bata.
9. Fii intotdeauna de partea copilului atunci cand acesta are o neintelegere cu profesorul
Nu te prezenta la sedinta atunci cand profesorul vrea sa discutati despre problemele copilului tau. Mereu aceleasi prostii. Profesorul va vrea ca al tau copil sa urmeze un curs de disciplina, iar aceasta ii va rani sentimentele. Cine stie mai bine cum sa iti educe copilul decat tu, ca parinte? Invatamantul e oricum demodat.
10. Fii cel mai permisiv parinte posibil
FIi cel mai permisiv parinte si lasa-ti copilul sa isi aleaga singur limitele. El singur va sti ce are de facut….E bine sa experimenteze de mic viata.
Cat despre somn – el stie cand e obosit si nu astia de la Desprecopii care insista ca un copil are nevoie de 9 ore de somn. Cand sa se mai si joace?
Copiii au nevoie de limite: iata de ce sunt bune limitele si ce invata copiii de la ele
Copilul are nevoie de limite pentru a se simti in sigurantă si chiar pentru propriul său echilibru mental. Stabilirea unor limite copiilor inseamnă stabilirea unui ghid pentru comportament – chiar si atunci când nu exista o regulă oficiala a familiei. Limitele ii invată pe copii ce inseamnă auto-disciplina, cum sa facă față sentimentelor neplacute și cî nouî parintilor NE pasî – dar si că sunt iubiti. Iată de ce are copilul nevoie de limite, cum punem limite copilului fără să il pedepsim si mai ales… de ce limitele fac parte din cheia unei bune educatii.
Greselile parintilor de copii rasfatati
S-ar putea sa ai un copil rasfatat? Sau crezi ca e imposibil asa ceva? Iata care sunt cele mai frecvente 10 greseli pe care pe fac parintii, permitand copilului sa devina rasfatat.
Daca va recunoasteti comportamentul in unele dintre ele, trebuie sa stiti ca niciodata nu este prea tarziu sa schimbati lucrurile citeste mai departe aici >
Despre educatie si rasfat, merita citit si:
Cum apare rasfatul
Copilul-rege (printisor): afla daca ai si tu unul acasa
Copilul rasfatat: 10 greseli de educatie ale parintilor
Va recomandam sa cititi: Mai multe despre psihologia copilului aici >
Despre psihologia copilului, la aceasta varsta, mai cititi
Ce trebuie sa stie mamele despre baieti?
Timiditatea: cum sa ii ajutam?
Sa intelegem depresiile copilariei
Copii avantajati la scoala si in viata
Copilul unic la parinti: despre crestere si educatie
Comunicarea cu adolescentii – 5 sfaturi pentru a o imbunatati
10 secrete ale meseriei de mama
Cum ii putem invata pe copii toleranta
Forum de psihologia copilului
autor: Milena Sadova, Redactor Principal Desprecopii.com
Desprecopii.com – toate drepturile rezervate 2023