Ce test de sarcină este mai indicat pentru depistarea anomaliilor cromozomiale Dry test-ul sau dublul test de sarcină?
Ce test de sarcină este mai indicat pentru depistarea anomaliilor cromozomiale Dry test-ul sau dublul test de sarcină?: articol preluat de pe Desprecopii.com. | Linkul original aici
Ce test de sarcina este mai indicat pentru depistarea anomaliilor cromozomiale? Dublul test de sarcina sau Dry testul de sarcina? Iata informatii importante despre aceste doua teste de sarcina.
– vei citi:
Ce test de sarcina este mai indicat pentru depistarea anomaliilor cromozomiale?
Dublu test
Dry test
Ce test de sarcina este mai indicat pentru depistarea anomaliilor cromozomiale?
Dublul Test – Dublul test este o combinație de analize de sânge și ecografie care se efectuează în primul trimestru de sarcină (între săptămânile 11 și 14). Acesta măsoară doi markeri din sângele mamei:
hCG (gonadotropina corionică umană), un hormon produs în timpul sarcinii.
PAPP-A (Proteina Plasmatica Asociată Sarcinii).
Rezultatele acestor analize de sânge sunt combinate cu măsurătorile de la ecografia de translucență nucală (NT) pentru a evalua riscul de anomalii cromozomiale, cum ar fi sindromul Down (trisomia 21), sindromul Edwards (trisomia 18) și sindromul Patau (trisomia 13).
Dublul test este un test de screening, ceea ce înseamnă că estimează riscul ca fătul să aibă o anomalie cromozomială. Dacă rezultatele arată un risc crescut, medicul poate recomanda teste diagnostice suplimentare, precum amniocenteza sau testul CVS (biopsia vilozităților coriale).
Dry Test-ul (Testul uscat) nu este un test utilizat pentru depistarea anomaliilor cromozomiale. Acesta este mai mult un test de diagnostic care detectează prezența sarcinii prin măsurarea hormonilor în probe de urină sau sânge, dar nu oferă informații detaliate despre riscul de anomalii genetice.
🔸 Pentru depistarea anomaliilor cromozomiale, Dublul Test este mult mai indicat, fiind un test special conceput pentru a evalua riscul unor probleme genetice la făt. Dry testul nu oferă aceste informații și nu este utilizat în acest scop.
Dublu test
Dublu test se efectueaza numai in trimestrul I si estimeaza riscul de anomalii cromozomiale incluzand sindrom Down (trisomia 21) si sindromul Edwards (trisomia 18), precum si alte anomalii fetale daca se combina valorile markerilor biochimici cu dimensiunea translucentei nucale. Nu aduce informatii legate de defecte de tub neural.
Dry test
Dry-test se efectueaza din sange matern uscat. Coroboreaza date legate de varsta mamei, markeri biochimici (in functie de varsta sarcinii in trimestrul I: Free-ßhCG si PAPP-A proteina placentara, iar in trimestrul II: Free-ßhCG, alfafetoproteina si estriol neconjugat), date ecografice (varsta biometrica a sarcinii, translucenta nucala). Se poate calcula un risc combinat luand in considerare date de la primul si al doilea trimestru cu sensibilitate de pana la 85%. Indicele de sarcina cu risc crescut este de 1/250. O sarcina cu indice 1/100 sau 1/200 are un risc inalt de anomalii cromozomiale.
Cititi: Dry test-ul in sarcina pentru depistarea riscului crescut pentru anomalii cromozomiale si genetice
Dry test-ul de trimestrul II aduce suplimetar informatii legate de riscul pentru defecte de tub neural. Prin dry test se poate estima si riscul de a fi purtator al genei pentru fibroza chistica sau surditate non-sindromica.
Dry testul de sarcina reprezinta un test screening cu acuratete mare care permite depistarea riscului crescut pentru anomalii cromozomiale si genetice. Mamele cu risc crescut pentru astfel de anomalii vor putea beneficia de consiliere in vederea optiunii pentru teste diagnostice care sa depisteze cu certitudine boala si care sa permita constituirea unei conduite corecte vizavi de sarcina.
Dry test-ul este o analiza complexa care calculeaza cu ajutorul unui soft special riscul unei sarcini pentru anomalii cromozomiale si genetice.
Poate fi identificat riscul pentru: sindromul Down (trisomia 21), sindromul Edwards (trisomia 18), defecte de tub neural si alte defecte genetice (in primul si al doilea trimestru de sarcina) luand in considerare: date despre mama (data nasterii, etnia, greutatea, fumatoare/nefumatoare, diabetica sau nu), markeri biochimici (in functie de trimestrul de sarcina) din sangele venos matern prelevat, date ecografice (varsta biometrica, translucenta nucala), fibroza chistica (mutatia ^F508), non-sindromul de surditate (mutatia 35delG).
Sindromul Down are o incidenta de 1/800-1/700 de nascuti vii.
autor: Dr. Daniela ter Horst , Medic specialist ginecolog la Spitalul Regal Bronovo, Haga, Olanda, in exclusivitate pentru Desprecopii
Toate drepturile rezervate © 2024
Ad-Extra3:
✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️
Ce test de sarcină este mai indicat pentru depistarea anomaliilor cromozomiale Dry test-ul sau dublul test de sarcină?: articol preluat de pe Desprecopii.com. | Linkul original aici