Așa curățam urechile bebelușului: articol preluat de pe Desprecopii.com. | Linkul original aici
Igiena urechilor este un aspect esențial al rutinei de îngrijire personală, deprins încă din copilărie. Cu toate acestea, modul corect de curățare a urechilor a fost întotdeauna subiectul unor dezbateri controversate. Este recomandat să folosim bețișoare pentru curățarea urechilor? Ar trebui să îndepărtăm ceara? Dar când vine vorba de urechile bebelușilor, trebuie ele curățate și, dacă da, cum?
În acest articol vei găsi răspunsuri clare și bine documentate la aceste întrebări, ajutându-te să iei decizii informate atât pentru tine, cât și pentru copilul tău.
veti citi
Urechile bebelusilor trebuie sau nu curatate?
Cum curatam urechile bebelusului?
Baita bebelusului: ce trebuie sa stie orice mamica
Urechile bebelusilor trebuie sau nu curatate?
Curatarea urechilor face parte din procesul general de igiena pe care fiecare dintre noi il invata inca din frageda copilarie. Discutiile pe marginea modului in care acest obicei de mentinere a unei igiene adecvate au fost insa mereu subiect de controversa. Ne curatam sau nu urechile cu betisoare? Scoatem sau nu ceara din urechi? Dar urechile bebelusilor trebuie sau nu curatate? Iata intrebari la care vei gasi mai jos posibilele raspunsuri ideale pentru tine si pentru copilul tau.
Pro si contra
Curatarea urechilor bebelusului este o problema ce naste inca destule controverse, mai ales in randul parintilor si acest lucru se intampla in general tocmai din cauza lipsei de informare corecta asupra modului in care trebuie asigurata igiena urechilor pentru ca aceasta sa fie intr-adevar eficienta. Subiectul de controversa il constituie mai ales ceara din urechi, a carei prezenta este inestetica si uneori creeaza si disconfort. Pe de alta parte insa trebuie retinut faptul ca ceara nu reprezinta mizerie propriu-zisa, ci reprezinta un mod al organismului de a se apara imporiva microbilor. Ea este secretata continuu in urechea umana pentru a proteja canalul auditiv si de aceea nu trebuie scoasa din urechi, ci trebuie lasata sa cada singura, fara a se interveni in canal.
In comert se gasesc betisoare pentru curatarea urechilor, special create pentru bebelusi. Medicii recomanda insa ca acestea sa fie folosite cu mare grija, pentru a nu impinge mizeria mai adand in ureche si pentru a nu rani canalul. Unii medici recomanda chiar ca aceste betisoare sa nu fie deloc folosite, pentru ca ceara cade oricum singura la un moment dat si este suficient ca ea sa fie curatata din exteriorul urechii.
Asadar, curatam urechile bebelusului? Raspunsul este si DA si NU. Da, le curatam, insa doar la exterior. Si NU, nu le curatam in interior.
Cum curatam urechile bebelusului?
Urechile bebelusului trebuie curatate doar pe exterior. Cu un prosop umed sau cu o compresa sterila imbibata in apa calduta, sterge cu grija pavilionul si toate pliurile sale. Nu uita de zona din spatele urechii, unde se acumuleaza usor mizerie.
Canalul urechii nu trebuie curatat pentru ca ceara, care are rolul de bariera in calea microbilor va cadea la un moment dat singura, fiind suficient ca ea sa fie indepartata doar de pe zona externa a urechii. Uneori este posibil ca ceara sa nu fie eliminata, ea adunandu-se sub forma unui dop. Daca bebelusul simte disconfort din cauza acestuia, este recomandat sa te adesezi unui medic specialist in ORL, care va scoate dopul si va examina urechea bebelusului pentru a detecta prezenta unei eventuale infectii.
Ad-Extra3:
Atunci cand faci baita bebelusului, ai grija sa nu ii intre apa in urechi.
Cand ii curati urechile, ai grija ca prosopul sau compresa pe care le folosesti sa fie bine stoarse, astfel incat sa nu ii intre apa in urechiuse. Daca nu esti sigura in legatura cu acest lucru sau daca ai impresia ca i-a intrat apa bebelusului in urechi, dupa ce il scoti din baie, culca-l pe spate si intoarce-l usor pe o parte si pe cealalta pentru cateva secunde, astfel incat apa sa se scurga din urechi.
Daca iti este mai usor sa folosesti totusi betisoare de urech speciale pentru bebelusi, ai grija sa nu le introduci in canalul urechii. Foloseste-le doar la exterior, pentru a absorbi apa din toate pliurile pavilionului si pentru a curata eventuala mizerie adunata intre ele.
Baita bebelusului: ce trebuie sa stie orice mamica
Baita este mai benefica pentru bebelus decat curatarea cu un burete sau carpa umeda
Multi parinti apeleaza la stergerea bebelusului cu un burete sau carpa umeda in locul unei baite. Motivele sunt diverse: de la comoditate, faptul ca bebe este aproape adormit si pana la teama efectiva de baita din masuri de siguranta sau grija exagerata. Mai multe studii au aratat ca:
– baita este superioara curatarii cu buretele
– curatarea bebelusului doar cu apa (fara produse speciale) duce la o piele mai uscata
– spalarea fara produse de baita creste riscul dermatitei atopice mai ales datorita duritatii apei citeste in continuare aici >
• Info utile si aici: BAITA BEBELUSULUI – GHID, Iritatia de fundulet, scutece, dermatita atopica, eczema, fundulet, ingrijirea urechilor, parul bebelusului, igiena nazala, ingrijirea buricului, igiena bebelusului
Ad-Extra3: