Sarcina toxică: simptome, cauze și cum se tratează – sfatul medicului
Sarcina toxică: simptome, cauze și cum se tratează - sfatul medicului: articol preluat de pe Desprecopii.com. | Linkul original aici
Sarcina devine toxică atunci când senzația de greață este zilnică, permanentă, cu mai multe episoade de vomă pe zi.
În loc să fie o perioadă de bucurie, liniște și răsfăț, unele femei se confruntă cu crize neobișnuite de vărsături, greață și disconfort pe parcursul perioadei de sarcină. Deși nu este un termen medical consacrat, termenul de ‘sarcină toxică’ este folosit în mod general pentru a denumi acele sarcini în care disconfortul (greturile, vărsăturile) – pot reprezenta punctul de plecare pentru unele tulburări semnificative în funcționalitatea altor organe ale gravidei.
→ Iată care sunt simptomele unei sarcini toxice, care sunt cauzele și cum se tratează – sfatul medicului.
– veti citi:
Care sunt semnele unei sarcini toxice?
Frecventa sarcinii toxice
Cum se diagnosticheaza sarcina toxica?
Care pot fi cauzele varsaturilor?
Cum este afectata sarcina de aceste carente nutritionale?
Cum se trateaza sarcina toxica?
Hyperemesis Gravidarum: sau cand răul de sarcină devine periculos
Factori de risc in timpul sarcinii
Generatia Desprecopii.com – copii speciali
Informatia conteaza
Sarcina pe saptamani
Care sunt semnele unei sarcini toxice?
Simtomul clasic al unei sarcini toxice este greata non stop plus o deshidratare ingrijoratoare.
Desi greata poate persista pana aproape de termen sau dispare abia dupa nastere, aceste senzatii apar in mod normal in majoritatea sarcinilor si nu constituie un motiv de ingrijorare. (Cititi Neplaceri de-ale sarcinii… )
Sarcina devine sarcina toxica apare atunci cand senzatia de greata este zilnica, permanenta, cu mai multe episoade de voma pe zi. Gravida care are o sarcina toxica, in denumire medicala „hiperemesis gravidarum” , vomita tot ce mananca, nu suporta anumite mirosuri si pierde mai mult de 5% din greutatea corporala anterioara sarcinii.
Pentru ca organismul nu reuseste sa asimileze nimic din alimentatie, se vor instala semnele deshidratarii: tahicardia (acceleratia batailor inimii), oliguria (micsorarea volumului de urina eliminata), oboseala fizica.
Gravida poate avea dureri abdominale, tulburari psihice si poate suferi chiar o insuficienta hepato-renala.
Frecventa sarcinii toxice
Sarcina toxica poate aparea la prima sarcina, dar si la a doua sau la a treia. Nu exista o regula in aceasta privinta.
Cum se diagnosticheaza sarcina toxica?
Pentru a elimina alte cauze posibile, medicul va cere date detailate despre momentul in care apar varsaturile si va stabili daca sunt legate de un moment declansator precum si despre severitatea varsaturilor.
In unele cazuri, se pot cere analize de laborator ca: hemograma, examenul de urina, electroliti serici, amilaze, bilirubina si analize despre tiroida. Se mai pot evalua colecistul si pancreasul pentru a exclude tulburari de aceasta natura.
Care pot fi cauzele varsaturilor?
► cauze hormonale
► Cresterea brusca al hormonului corionic, cresterea estrogenului, a hormonului tiroidian (tiroxina), sau ale serotoninei
► discunctii gastrointestinale sau hepatice
► carenta vitaminei K ( peste 35 de ani)
► predispozitia familiala-infectia cu Helicobacter (bacteria implicata in ulcerul peptic)
► consumul crescut de lipide saturate inainte de sarcina (unt, smantana, ulei)-greutatea corporala crescuta a mamei
► alti factorii de natura psihologica.
Cum este afectata sarcina de aceste carente nutritionale?
Nasterea prematura, sau greutate redusa la nastere a copiilor rezultati dintr-o sarcina toxica sau chiar riscul ca viata mamei si a fatului sa fie puse in pericol.
Rata complicatiilor materne si fetale depinde de precocitatea diagnosticului si de modul in care pacienta raspunde la tratament. De aceea, cand se simte foarte rau, gravida trebuie spitalizata pentru hidratare perfuzabila, suplimentare vitaminica si administrare de antiemetice (antivomitive). Viitoarea mamica trebuie sa ramana sub observatie pana cand simptomele sarcinii toxice dispar.
Cum se trateaza sarcina toxica?
Sarcina toxica se poate ameliora cu:
> radacina de ghimbir
> un consum mai scazut de lipide si compensarea prin consumul de carbohidrati
> acupunctura, reflexoterapie.
Masurile terapeutice variaza in functie de graviditatea manifestarilor de sarcina toxica. Cel mai bun sfat il poate da medicul care monitorizeaza sarcina.
Hyperemesis Gravidarum: sau cand răul de sarcină devine periculos
Hyperemesis Gravidarum: sau cand raul de sarcina devine periculos. Suna complicat insa Hyperemesis Gravidarum este numele pentru o conditie medicala in timpul sarcinii. Hyperemesis Gravidarum este caracterizata prin greata severa, stari de voma prelungite, pierdere in greutate si probleme de echilibru ale electrolitilor.
Hyperemesis Gravidarum – in stare medie – se poate de obicei trata prin anumite schimbari alimentare, odihna si medicamente antacide. Iata multe detalii foarte utile pentru gravidute.
Senzatia de greata si voma in timpul sarcinii: 5 plante care o calmeaza
Unul dintre primele simptome de sarcina este … senzatia de greata si voma. Oricum, daca faci parte din gravidutele care au senzatie de voma si greata … ei bine sa ai la indemana cateva remedii simple care pot calma aceste stari de rau citeste mai departe aici >
Alte riscuri in timpul sarcinii de care e bine sa stii:
Sunt permise radiografiile in timpul sarcinii?
Cum poate afecta fumatul pasiv sarcina?
Gripa in sarcina: ce trebuie sa stie orice graviduta
Gonoreea in timpul sarcinii: riscuri si tratament
Virusul Zika: intrebari si raspunsuri importante pentru sarcina si sanatatea bebelusului
Sarcina si paracetamolul: riscul de autism al copilului
Alti factori de risc in timpul sarcinii aici: Factori de risc in sarcina
Aplicatia Odiseea Sarcinii: Calculator de sarcina si tot ce trebuie sa stii despre sarcina
Pentru toate gravidutele care doresc sa afle cu lux de amanunte cum creste bebelusul din burtica, am creeat o aplicatie pentru telefoane smart si tablete ODISEEA SARCINII. Iata asadar cadoul de la Desprecopii pentru fiecare graviduta care vrea sa stie in orice moment cum se dezvolta fatul din burtica, cum creste, ce teste de sarcina urmeaza, ce pericole poate aduce sarcina, cum sa nasca si cum sa se pregateasca pentru marele moment: acela in care se va intorce cu bebelusul acasa … de la maternitate.
Calculatoare de sarcina
Calculator Sarcina. Calculatorul care iti spune data nasterii
Ce culoare vor avea ochii bebelusului: calculator
Calculatorul nutritional pentru sarcina si alaptare
Cum se calculeaza varsta sarcinii
Calculul datei nasterii
Calculator: Cate kilograme in plus vei lua in sarcina
Calculatorul sexului bebelusului
Suport si grupuri de burtici
Sfatul nostru este sa comunicati cu colegele de generatie. La Desprecopii avem sute de generatii de burtici care au legat o prietenie speciala. In sectiunea Odiseea Sarcinii, veti gasi listele de gravidute – care vor naste in aceeasi luna. Nimic nu poate fi mai reconfortant decit sa pastrati legatura cu femei care trec exact prin aceleasi stari si emotii.
→ Cauta si pe Facebook Desprecopii – Desprecopii are un grup pentru fiecare luna – cauta Mamici de luna anul (de exemplu – Mamici de Iulie 2025)
Jurnal de sarcina si Geanta Bebelusului
Scrieti despre ce ati simtit si trait in acea zi pe JURNAL DE SARCINA. In afara ca este un mod minunat de a va aranja si ordona gandurile, ele vor ramane inregistrate pentru mai tarziu. Va fi reconfortant sa le cititi la implinerea unui anisor de viata a puiului dvs, sau chiar cand va sarbatori majoratul.
citeste cum poti primi si tu Geanta Bebelusului: Geanta Bebelusului, un cadou pentru proaspetele mamici de la Desprecopii
autor: Dr. Danielle ter Horst
Medic specialist ginecolog la Spitalul Regal Bronovo, Haga, Olanda,
Medic colaborator la Desprecopii.com – toate drepturile rezervate – © 2025
✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️
Sarcina toxică: simptome, cauze și cum se tratează - sfatul medicului: articol preluat de pe Desprecopii.com. | Linkul original aici