Iubire necondiționată: 10 sacrificii pe care părinții le fac pentru copiii lor
Părinții iubitori au o dragoste necondiționată pentru copiii lor. De fapt, pentru copilul tău, merită orice sacrificiu. Iar în meseria de părinte nu există perioade de concediu sau pensie. După ce devenim părinți, înțelegem cel mai bine cât de multe sacrificii au făcut părinții noștri pentru noi și cât de mult ne iubesc.
Iată 10 sacrificii pe care părinții le fac pentru copiii lor, deși ele sunt mult mai multe…
– veti citi:
Când fericirea copilului tau devine primul obiectiv al fiecarei zile …
Să fii părinte înseamnă să-ţi dedici viitorul pentru binele copiilor tăi
Copiii cresc atât de repede! Cum putem incetini totuși viteza timpului?
Esti mereu cu telefonul sau tableta in mana? E timpul să te focusezi asupra copiilor
Când fericirea copilului tau devine primul obiectiv al fiecarei zile …
Din prima zi din care am devenit mama (sau tata), viata mea a gravitat constant in jurul copilului meu iar fericirea lui a devenit prioritatea mea – probabil ca acest gand se afla in mintea celor mai multi parinti.
Pentru cei care nu au copii, meseria de parinte pare un imens sacrificiu. Este insa meseria de parinte o colectie de sacrificii? Probabil ca da – deși suna bombastic, noi parintii ne organizăm toata viata in jurul copiilor nostri – si nu e nimic gresit in asta. Iar părinții se străduiesc să facă viața copiilor mai bună înainte de venirea lor în această lume și continuă să facă asta până la ultima lor respirație.
Să fii părinte înseamnă să-ţi dedici viitorul pentru binele copiilor tăi
Iata niste sacrificii pe care le facem de buna voie, si cu dragoste – pentru copiii nostri. (si astea nu sunt unicele…)
Ne oferim timpul
După ce devenin părinţi, viața cuplului este centrată în jurul micului lor pachet de bucurie. Un cuplu se transformă într-o mamă și un tată și tot ceea ce a fost înainte despre „noi” este acum despre „copilul nostru”. De-a lungul vieții, părinții își dedică timpul direct sau indirect copiilor lor. Chiar şi relaxarea după o zi obositoare la serviciu pare dificilă, căci copilul așteaptă cu nerăbdare să se joace cu părinții toată ziua. „Timpul Meu” este scos pentru totdeauna din program pentru un părinte. Citeste si Cum sa petreci mai mult timp de calitate cu copilul tau: cateva idei pentru rutina zilnica
Ne incărcăm de emotii
Acesta este unul dintre cele mai mari sacrificii pe care îl face cineva în calitate de părinte. Coeficientul Emoţionalm sau Inteligenta emotionala (EQ) este mai important decât Coeficientul de Inteligență (IQ). O persoană stabilă emoțional este mai fericită decât cineva care nu este. Cande sti parinte, fiecare eveniment din viata copiilor tai are efecte asupra emotiilor tale. Am putea spune ca daca esti parinte, sanatatea ta emotionala va avea mult de suferit.
viata de parinte este incarcata de frici (citeste frici de mamici), emotii, sensibilitati, dragoste… In plus, responsabilitatile de parinte sunt serioase si nu intotdeauna usoare…. Ei bine, toate acestea contin un cocktail de emotii care afecteaza sănătatea emoțională.
Ne cheltuim banii
Părinţii cheltuiesc bani pentru a îndeplini toate nevoile copilului chiar din copilarie. Ei le oferă cea mai bună educație posibilă și, uneori, îşi depășesc limitele pentru a le oferi copiilor oportunități mai bune. Aceste sacrificii au un impact deosebit asupra planificării lor financiare. De asemenea, marea nuntă indiana, este o cheltuială destul de mare pentru a le goli buzunarele.
Dacă este o fată, atunci părinții merg, uneori, până în punctul în care iau împrumuturi la bătrânețe pentru a-şi căsători fata cu zestre. De la un fiu se așteaptă ca el să sprijine responsabilitățile financiare ale părinților săi atunci când îmbătrânesc. Dar dacă fiul nu câștigă bani, este mai rău pentru părinții aflaţi la bătrânețe.
Ne modificam relatia de cuplu
Prima relație care este afectată de nașterea unui copil este chiar cea a părinţilor. Partenerul de viaţă devine acum mai întâi mamă sau tată. Lista de priorități se schimbă și, brusc, copilul trece în capul listei tuturor relațiilor. Unii prieteni și membri ai familiei se îndepărtează emoțional de de părinți. Viața este acum definită de relațiile care sunt importante pentru părinte și nu pentru individ. Uneori, părintele poate pierde o valoroasă relație de viaţă din cauza comportamentului nepotrivit al copilului.
„Timpul Meu şi Timpul Nostru ” dispare din programul părinților. Un copil cere o atenție nelimitată până devine independent. Până atunci, vârsta și independența financiară îi termină pe părinți. După pensionare ei găsesc timp pentru ei înșiși, dar zilele de aur ale maturității sunt pierdute în crearea unei vieți pentru copii şi nu pentru ei înșiși. Mulți părinți au parte de probleme în relaţia cu partenerul lor, deoarece își petrec viețile fie lucrând pentru copii, fie având grijă de ei. Aceasta determină o degradare a legăturii emoționale dintre soți.
Renuntăm la libertate
In calitate de parinti, toata libertatea noastra este de ne-conceput fara copiii nostri. Poate fi vorba despre libertatea de a alege un job, de a trai pe o anume strada sau cartier, de a-ti continua hobby-urile, de a cheltui bani așa cum doresti. Dar parintii renunță la toate alegerile acestea pentru copiii lor. Ei preferă mai degrabă un loc de muncă plătit bine, un oraș potrivit pentru viitorul nostru, şi economisesc bani pentru educația și nevoile viitoare ale copilului. Este posibil sa fi avut succes şi să fi fost mai fericiţi dacă ne-am fi bucurat de libertatea de alegere … dar fericirea este acum de ne-conceput fara copiii tai.
Viața socială a părinților ia locul din spate după copil. Odată ce copilul crește, școlarizarea devine epicentrul părinților pentru a-și extinde viața socială. Odată ce copilul este stabilit în viața profesională și personală, ei găsesc timp pentru a-și extinde cercul social. Ca indivizi, părinții care au câștigat pe plan personal, social și profesional ar fi fost mult mai fericiţi pe plan invers.
Cariera se pune in cui
De cele mai multe ori mama sacrifică aceasta. Biologic, având un rol major în nașterea copilului, ea pune totul în așteptare, inclusiv viața profesională. În mod natural tatăl trebuie să dea o mai mare importanță carierei pentru a îndeplini nevoile familiei. Mulți părinți îşi iau locuri de muncă care le permit să petreacă mai mult timp cu copiii.
Mâncam altfel
Părinții, de obicei, renunță la alimentele lor preferate pentru a încuraja o alimentație sănătoasă la copii. Renunţă să meargă la restaurantul care place tuturor, dar nu şi copilului; renunţă la cea mai mare parte din mâncarea preferată şi o dă copilului pentru a-l bucura. Unii părinţi trebuie să renunţe chiar şi la timpul de masă pentru a-și hrăni copiii.
Toata viata se re-organizeaza
Pornind de la garderobă, la decorul casei, până la mașină, toate sunt alese astfel încât să se potrivească confortului copilului sau mai târziu sunt guvernate de alegerile sale. Planurile de vacanță sunt stabilite in functie de vacantele copiilor iar mai tarziu, după pensionare, părinţii sunt dependenţi de copii încât trebuie să schimbe oraşul pentru a fi cu ei. Este foarte dificil să-şi lase locul în care şi-au petrecut viețile și să se adapteze într-o nouă configurație la o vârstă înaintată.
Iată 5 sfaturi esențiale pentru parinti – extrase din cartea „No Regrets Parenting” de Dr. Harley A. Rotbart:
1. Prioritizeaza calitatea timpului:
Acorda importanța acordării atenției și prezentei în timpul petrecut cu copiii. Este mai important să petreci timp de calitate cu copilul tău, în care să-l asculți și să-l susții, decât să petreci mult timp fără a fi cu adevărat conectat.
2. Adopta gândirea pozitivă:
Concentrati-va pe bucuriile și reușitele copiilor lor, în loc să va stresati sa va ingrijirati prea mult de aspecte negative.
3. Creeaza amintiri speciale:
Creeaza amintiri speciale cu copiii, care să rămână în inimile și mințile lor pentru totdeauna. Aceste amintiri pot include activități simple și pline de bucurie.
4. Fii adaptabil
Tine minte ca fiecare copil este unic și părinții ar trebui să fie flexibili și adaptați la nevoile și interesele specifice ale fiecărui copil. Ceea ce funcționează pentru un copil poate să nu funcționeze pentru altul.
5. Imbratiseaza provocarile
Parintii trebuie sa vadă provocările și greutățile din viața de părinte ca oportunități de învățare și creștere atât pentru ei, cât și pentru copiii lor. Este important să fim deschiși la experiențele noi și să le abordăm cu încredere.
Aceste sfaturi sunt menite să ajute părinții să transforme momentele cu copiii lor în amintiri prețioase și să adopte o abordare pozitivă și conștientă a părințării.
Ad-Extra3:
Copiii cresc atât de repede! Cum putem incetini totuși viteza timpului?
Bucati de lego si rujuri lucioase cu gust de capsuni. Fuga intre sali de sport, terenuri de fotbal si multa muzica in care canta Bieber. Si Untold …Hainute care raman mult prea repede mici… Doamne, cat de repede trec anii astia in viata unui parinte. Parca pe fast-forward ...Oare copiii nu cresc prea repede? Ce putem face pentru a a incetini un pic timpul? citeste in continuare aici ….
Ești mereu cu telefonul sau tableta in mana? E timpul să te focusezi asupra copiilor
Ai observat ca momentele in care stai pe telefon sau tableta incep sa devina dominante in timpul tau liber? Ei bine, din pacate, noi parinti ne petrecem tot mai mult timp cu telefonul sau tableta in mana – furand astfel timp din acela in care ar fi trebuit sa il petrecem cu copilul nostru. Asa ca … inchide te rog televizorul, laptopul, tableta, totul, si pune deoparte smart phone-ul. Este timpul sa ne focusam asupra copiilor citeste detalii cum sa faci aici.
Va asteptam pe forumul special: PARENTING – sau despre meseria de parinte
autor: Desprecopii.com – toate drepturile rezervate 2025
referinte:
No Regrets Parenting: Turning Long Days and Short Years into Cherished Moments with Your Kids Paperback – February 21, 2012 – Harley A. Rotbart, M.D.
Ad-Extra3: