Prea mult timp pe ecran dăunează copiilor spun experții. Dar de ce părinții ignoră aceste avertismente?

Prea mult timp pe ecran dăunează copiilor spun experții. Dar de ce părinții ignoră aceste avertismente?


Prea mult timp pe ecran dauneaza copiilor spun expertii. Dar de ce parintii ignora aceste avertismente?

Prea mult timp pe ecran dăunează copiilor spun experții. Dar de ce părinții ignoră aceste avertismente?

Prea mult timp pe ecran dăunează copiilor spun experții. Dar de ce părinții ignoră aceste avertismente?

Mulți părinți permit copiilor mai mult decât dublul timpului pe care îl sugerează experții pentru televizor și tabletă. Mamicile apelează la ecrane pentru învățare și distragere a atenției, ignorand sfaturile repetate ale expertilor… de ce?

Prea mult timp pe ecran dăunează copiilor spun experții. Dar de ce părinții ignoră aceste avertismente?

Mulți părinți permit copiilor mai mult decât dublul timpului pe care îl sugerează experții pentru televizor și tabletă. Mamicile apelează la ecrane pentru învățare și distragere a atenției, ignorand sfaturile repetate ale expertilor… de ce?

Părinții sunt bombardați cu o listă amețitoare de recomandari când vine vorba de timpul petrecut pe ecran și copiii mici:

✅  Fără ecrane pentru bebelușii sub 18 luni.

✅  Limitați ecranele la o oră pentru copiii sub 5 ani.

✅ Doar programare „de înaltă calitate”.

✅ Fără aplicații cu ritm rapid.

✅ Nu folosi ecrane pentru a calma un copil agitat.

✅ „Vizualizați” împreună cu copilul pentru a interacționa în timp ce vizionați.

Efectul este foarte serios. La fiecare câteva luni – in tarile dezvoltate- apare un studiu supărător care leagă timpul petrecut pe ecran cu o listă tot mai mare de probleme pentru copiii mici: obezitatea, probleme de comportament, probleme de somn, intârzieri de vorbire și dezvoltare.

Un motiv? Mamicile sunt prea incarcate de taskuri

Lydia, mama unei fetițe de 3 ani din Amsterdam, înțelege riscurile și își face griji în mod constant pentru ele. Dar limitarea timpului de ecran al fiicei ei la o oră pare imposibil, deoarece ea jonglează cu viața de părinte care lucrează, a spus ea.

În ultimii câțiva ani, timpul petrecut pe ecranul copilului ei a variat până la două până la trei ore pe zi, mai mult decât dublu față de limita recomandată de pediatri. Lydia pune la dispoziție programe educaționale ori de câte ori este posibil, dar aceasta nu captează atenția copilului ei, precum și preferatele ei, Meekah și „ Fetele Powerpuff ”.

Timpul pe ecran este în primele trei sau cinci lucruri pentru care să te simți vinovată ca mamă”, a spus ea. „L-am folosit pentru a-mi liniști fiica în timp ce găteam sau lucrez sau prindeam din urmă ceva personal sau profesional.”

Lydia se numără printre miile de părinți care, prin alegere sau necesitate, le permit bebelușilor și preșcolarilor să urmărească de câteva ori mai mult decât limita recomandată de experți, creând o deconectare vastă între predicțiile tulburătoare ale vătămării și realitatea vieții digitale pentru familiile americane.

Dar sentimentele ei de vinovăție o pot pune pe Lydia în minoritate. Este posibil ca recomandarile de limitare a timpului petrecut de copiii mici pe dispozitive digitale să nu prindă rădăcini, deoarece mulți părinți pur și simplu nu cred că timpul petrecut pe ecranul copilului lor este o problemă în primul rând.

Părinții trebuie să aibă un anumit tip de distragere a atenției pentru copiii lor, iar „ecranele tind să fie cea mai ușoară opțiune, cel mai jos fruct agățat”, a spus dr. Albert V. medic pediatru din Amsterdam.

Folosirea timpului de ecran în rândul copiilor mai mari a fost la știri luna trecută, cândla liceele din San Francisci s-a hotarat interzicerea telefoanelor mobile iar mai multe organizatii de sanatate – inclusuv Academia Americana de Pediatrie au formulat un avertisment pe platformele de socializare prin care îi avertizează pe părinți că pot afecta sănătatea mintală a adolescenților.

Cu toate acestea, multe familii susțin utilizarea telefonului copiilor pentru siguranță și educație.

Pentru o generație de părinți care au crescut cu telefoane mobile și computere – aceste avertismente facute de specilisti nu sunt luate in serios.  Un sondaj național al familiilor cu copii de 8 ani și mai mici a constatat că majoritatea părinților cred că timpul petrecut pe ecran este un lucru net pozitiv – ajutându-și copiii să învețe să citească, stimulând creativitatea și chiar îmbunătățindu-și abilitățile sociale.

Ad-Extra3:

Copiii sub 5 ani ar trebui să aibă timp pe ecrane digitale?

Academia Americană de Pediatrie recomandă familiilor să evite ecranele pentru copiii sub 18 luni, cu excepția conversațiilor video cu alti membri ai familiei. Părinții care doresc să introducă media digitală copiilor cu vârste cuprinse între 18 și 24 de luni ar trebui să le mențină foarte limitate , să aleagă programe educaționale de înaltă calitate, să urmărească mereu alături de copiii lor și să interacționeze cu copiii lor atât în ​​timpul vizionarii, cât și după aceea.

Pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 și 5 ani, pediatrii recomandă limitarea timpului pe ecran la o oră pe zi de programare de înaltă calitate, educațională, interactivă și pro-socială, cu puține sau deloc reclame. Părinții ar trebui să evite programele cu ritm rapid, aplicațiile cu conținut care distrag atenția și orice cu violență. Ori de câte ori este posibil, ei ar trebui să privească împreună cu copiii lor pentru a-i ajuta să înțeleagă ceea ce văd.

De asemenea, pediatrii recomandă copiilor să evite ecranele în timpul mesei și cu cel puțin o oră înainte de culcare. Când nimeni nu se uită la televizor, acesta ar trebui să fie oprit. Și părinții ar trebui să evite utilizarea în mod regulat a ecranelor pentru a-și calma copilul , deoarece poate îngreuna stabilirea limitelor și învățarea copiilor să-și regleze propriile emoții.

Stim ca sfaturile noastre deranjeaza pe unii parinti insa este de datoria noastra de ii informam

Nu vrem să ii derajam pe parintii cu aceste sfaturi incomode – dar este de datoria noastră să oferim informații părinților, dar și să spunem că înțelegem realitatea stilului de viață actual al fiecăruia. Este doar o lume diferită acum”, a spus dr. Nusheen Ameenuddin, unul dintre autorii declarației facita de Academia Americana de Pediatrie. Părinții nu POT FI perfecți 100% din timp.”

Ca medici dar si ca părinți, știm că viața nu este întotdeauna aliniată cu TOATE recomandările. Nu vrem să interzicem accesul copilasilor la ecrane – dar trebuie sa informam totusi parintii

Ce procent de părinți limitează timpul petrecut pe ecranul copiilor lor?

Cele mai recente date disponibile provin dintr-un sondaj facut in SUA – facut pe aproape 1.500 de familii cu copii de 8 ani și mai mici, realizat de Common Sense Media în 2020, cu doar câteva săptămâni înainte de începerea închiderii pandemiei. Sondajul a constatat că puține familii se apropiau de limitele recomandate de pediatri.

– Copiii sub 2 ani urmăresc în medie 49 de minute de media digitală pe zi, în timp ce regulile recomandă evitarea ecranelor pentru copiii sub 2 ani.

– Copiii cu vârsta cuprinsă între 2 și 4 ani urmăresc în medie 2,5 ore pe zi, de peste două ori limita recomandată.

– Copiii între 5 și 8 ani urmăresc puțin peste trei ore pe zi.

Academia Americană de Pediatrie nu prevede limite stricte de timp pentru copiii de vârstă școlară, dar sfătuiește părinții să se asigure că timpul petrecut pe ecran nu înlocuiește alte activități.

Majoritatea părinților chestionați au raportat că nu sunt îngrijorați de timpul petrecut de copiii lor cu ecranele, de impactul pe care l-au media pe ecran asupra copilului lor sau de calitatea conținutului disponibil pentru ei. Sondajul a întrebat și motivele pentru care copiii folosesc ecranul: mai mult de trei sferturi dintre părinți au spus că „învățarea” este foarte sau oarecum importantă, iar mai mult de jumătate au spus că părinții au nevoie de „timp acasă pentru a face lucrurile”.

Despre ecrane si timp digital petrecut de copii – citeste si

10 sfaturi cu care poti controla timpul copilului pe ecrane – fara a recurge la pedepse

NU lasa telefonul sau tableta sa fie babysitterul copilului – 6 riscuri ale hiperstimularii la bebelusi

Petreci mult timp pe telefon? Iata ce efect are acest lucru asupra copilului tau

Desprecopii.com © 2025

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Subiecte tratate:
Categories: Stiri Familia

Write a Comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*