Sângerările nazale în timpul sarcinii: ce le cauzează și sfaturi pentru a le gestiona
Sângerările nazale în timpul sarcinii: ce le cauzează și sfaturi pentru a le gestiona: articol preluat de pe Desprecopii.com. | Linkul original aici
Sângerările nazale, cunoscute și sub numele de epistaxis, reprezintă un efect secundar frecvent al sarcinii, afectând una din cinci gravide, comparativ cu doar 6% dintre femeile care nu sunt însărcinate. Această creștere este determinată de schimbările hormonale și de creșterea volumului de sânge, care face ca vasele mici de sânge din nas să devină mai sensibile.
Nasul conține numeroase vase de sânge fine, care se pot usca și irita ușor în urma respirației normale, ceea ce poate duce la sângerări. În cele mai multe cazuri, aceste sângerări sunt minore și nu reprezintă un motiv de îngrijorare, deși pot fi deranjante.
Pentru a reduce riscul sângerărilor nazale, este important să menții mucoasa nazală hidratată și să eviți factorii care pot irita vasele de sânge sensibile, cum ar fi aerul uscat sau suflarea nasului prea energic. Utilizarea unui umidificator, aplicarea de soluție salină nazală sau unguente hidratante poate ajuta la prevenirea uscării excesive a mucoasei nazale.
– vei citi:
Ce cauzează sângerările nazale în timpul sarcinii
Răceala, medicamentele și sinusurile
Tumora în timpul sarcinii: o cauză rară a sângerării nazale
Cum pot preveni sângerările nazale în timpul sarcinii?
Cum să oprești sângerarea nasului și când să te adresezi medicului
Ce cauzează sângerările nazale în timpul sarcinii
Pe parcursul sarcinii, volumul total de sânge se dublează pentru a susține copilul în creștere. Pentru a găzdui acest sânge suplimentar, vasele de sânge din corpul tău se dilată. Presiunea sângelui suplimentar poate provoca uneori ruperea vaselor mai fragile și sângerare ușoară.
Nasul are multe vase de sânge mici care se pot usca în urma respirației normale, ceea ce poate duce la ruperea și sângerarea lor. Pentru majoritatea gravidelor, sângerările nazale minore, ocazionale, nu sunt motive de alarmă. Este doar deranjant.
Răceala, medicamentele și sinusurile
Chiar și atunci când nu ești gravidă, este mai probabil să ai o sângerare nazală dacă suferi de o răceală, o infecție sinusală sau alergii. Dar aproximativ 20% dintre femei se confruntă cu rinita de sarcină – inflamația și umflarea membranelor mucoase din nas.
Rinita de sarcină provoacă congestie, picurare postnasală și curgerea nasului. Și când îți suflii în mod constant nasul, ești mai susceptibilă să ai sângerări nazale. Anumite afecțiuni medicale, cum ar fi hipertensiunea arterială sau tulburările de coagulare, pot provoca sângerări nazale.
De asemenea, o altă cauză sunt membranele din nas uscate care se rup din cauza vremii reci, a aerului uscat sau a aerului condiționat intens.
Tumora în timpul sarcinii: o cauză rară a sângerării nazale
Cunoscută sub numele de granulom piogen, o tumoare de sarcină este o masă necanceroasă, cu creștere rapidă, a vaselor de sânge capilare, ce sângerează ușor. Cercetările sugerează că masele se formează din cauza afluxului de hormoni în timpul sarcinii.
Aproximativ 5% dintre femeile însărcinate dezvoltă tumori de sarcină, care se formează de obicei în gingiile dintre dinți, dar se pot forma și în nas. Masele pot apărea oriunde pe corp și, în general, dispar după nașterea bebelușului.
Tratamentul constă, de obicei, fie dintr-un gel medicamentos, fie un spray nazal, care ajută la controlul sângerărilor. Unor femei trebuie să li se îndepărteze tumora dacă aceasta cauzează probleme de respirație sau sângerări nazale excesive. Procedura exactă pentru îndepărtarea tumorii depinde de locul în care se află tumora. Pentru tumorile de sarcină ale nasului, cele mai multe pot fi îndepărtate endoscopic, fără incizii sau cusături externe.
Ad-Extra3:
Cum pot preveni sângerările nazale în timpul sarcinii?
Deși nu este posibil să previi toate sângerările nazale, există lucruri pe care le poți face pentru a evita iritarea vaselor de sânge sensibile din nas.
● Hidratează-ți interiorul nasului: folosește un pic de gel nazal salin pentru a lubrifia pasajele nazale uscate sau iritate.
● Utilizează un umidificator: deoarece aerul uscat crește riscul de sângerări nazale, umiditate din aer poate face minuni.
● Bea multe lichide: acest lucru menține mucoasele bine hidratate și este mai puțin probabil să se usuce și să crape.
● Tratează răcelile și alergiile: discută cu medicul despre medicamentele fără rețetă care te-ar putea ajuta.
Fii deosebit de blândă după o sângerare a nasului. Nasul trebuie să se vindece, așa că nu sufla prea tare sau îndesa țesuturi în nări, care pot prelungi sângerarea.
Cum să oprești sângerarea nasului și când să te adresezi medicului
Dacă ai sângerări nazale în timpul sarcinii (sau în orice alt moment):
● Stai jos sau ridică-te pentru a menține capul mai sus decât inima
● Înclină-te ușor înainte pentru a împiedica sângele să curgă pe gât, în gură
● Ciupește (strânge) ambele nări și mențineți presiunea timp de 10 până la 15 minute
● Pentru a ajuta la restrângerea vaselor de sânge și la încetinirea sângerării, poți aplica, de asemenea, un pachet rece sau gheață peste puntea nasului sau poți utiliza un spray nazal, cum ar fi Afrin, înainte de a ciupi nările.
Sună medicul dacă ai mai mult de câteva sângerări nazale în timpul sarcinii sau dacă:
● Sângerarea nu se oprește după 30 de minute
● Fluxul de sânge este abundent
● Ai probleme cu respirația
● Devii amețită sau dezorientat
Sarcina poate face să se întâmple lucruri ciudate corpului tău. În timp ce sângerările nazale nu sunt în general periculoase, discută cu medicul dacă ai îngrijorări.
Nas infundat in timpul sarcinii sau rinita de sarcina: ce e de facut
Esti gravida si simti ca ai mereu nasul infundat? Multe gravidute se plang de acest lucru pe parcusul sarcinii.
Rinita de sarcina inseamna de fapt ca ai nasul infundat in timpul sarcinii. Se poate simti la fel ca si congestia nazala pe care o ai cand esti racita, insa aceasta conditie este cauzata partial de modificarile hormonale din timpul sarcinii.
Iata ce poti face pentru a tine sub control rinita de sarcina.
Alte neplaceri in timpul sarcinii:
Depresia in timpul sarcinii
Neplaceri de-ale sarcinii…
6 simptome jenante ale sarcinii
Dantura in timpul sarcinii
Sânii în schimbare
Sarcina toxica
Sarcina pe Saptamani
Sarcina pe saptamani este calatoria catre cel mai important moment al unei femei: acela de a deveni mama. Bine ati venit la aceasta descriere unica in 40 de episoade!
De-a lungul calatoriei de 40 de saptamani (sarcina pe saptamani), Desprecopii.com iti va fi prieten, suport moral si sfatuitor. Sarcina este un timp special si minutat al vietii dumneavoastra. In fiecare episod veti citi si vedea cum se dezvolta o mare iubire. Cea dintre dumneavoastra si copilasul care va veni pe lume peste 40 de saptamani. La finalul Odiseei, va dorim un copil sanatos si norocos, din Generatia Desprecopii.com!
Aplicatia Odiseea Sarcinii: Calculator de sarcina si tot ce trebuie sa stii despre sarcina
Pentru in zilele noastre, telefonul este cel care ne insosteste la fiecare pas – ne-am hotarat sa creem o aplicatie pentru telefoane smart si tablete ODISEEA SARCINII. Acesta este cadoul de la Desprecopii pentru fiecare graviduta care vrea sa stie in orice moment cum se dezvolta fatul din burtica, cum creste, ce teste de sarcina urmeaza, ce pericole poate aduce sarcina, cum sa nasca si cum sa se pregateasca pentru marele moment: acela in care se va intorce cu bebelusul acasa … de la maternitate.
Te invităm să descarci această aplicație (pentru sistemele Android) AICI
Te invitam sa descarci aplicatia pentru IOS (Iphone sau tablete Mac) AICI
Calculatoare de sarcina
Calculator Sarcina. Calculatorul care iti spune data nasterii
Ce culoare vor avea ochii bebelusului: calculator
Calculatorul nutritional pentru sarcina si alaptare
Cum se calculeaza varsta sarcinii
Calculul datei nasterii
Calculator: Cate kilograme in plus vei lua in sarcina
Calculatorul sexului bebelusului
Suport si grupuri de burtici
Sfatul nostru este sa comunicati cu colegele de generatie. La Desprecopii avem sute de generatii de burtici care au legat o prietenie speciala. In sectiunea Odiseea Sarcinii, veti gasi listele de gravidute – care vor naste in aceeasi luna. Nimic nu poate fi mai reconfortant decit sa pastrati legatura cu femei care trec exact prin aceleasi stari si emotii.
→ Cauta si pe Facebook Desprecopii – Desprecopii are un grup pentru fiecare luna – cauta Mamici de luna anul (de exemplu – Mamici de Iulie 2025)
Jurnal de sarcina si Geanta Bebelusului
Scrieti despre ce ati simtit si trait in acea zi pe JURNAL DE SARCINA. In afara ca este un mod minunat de a va aranja si ordona gandurile, ele vor ramane inregistrate pentru mai tarziu. Va fi reconfortant sa le cititi la implinerea unui anisor de viata a puiului dvs, sau chiar cand va sarbatori majoratul.
Citeste cum poti primi si tu Geanta Bebelusului: Geanta Bebelusului, un cadou pentru proaspetele mamici de la Desprecopii
Ad-Extra3:
✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️
Sângerările nazale în timpul sarcinii: ce le cauzează și sfaturi pentru a le gestiona: articol preluat de pe Desprecopii.com. | Linkul original aici