7 lucruri pe care ar trebui să le știi despre impactul alimentatiei tale – sfatul unei nutritioniste renumite

7 lucruri pe care ar trebui să le știi despre impactul alimentatiei tale – sfatul unei nutritioniste renumite


7 lucruri pe care ar trebui să le știi despre impactul alimentatiei tale - sfatul unei nutritioniste renumite

7 lucruri pe care ar trebui să le știi despre impactul alimentatiei tale – sfatul unei nutritioniste renumite

Alimentația pe care o alegem are un impact direct asupra sănătății și stării noastre de bine. Dar cât de mult știm despre efectele pe termen lung ale alegerilor noastre alimentare? De exemplu, știați că nu există un „superaliment” magic care să rezolve toate problemele de sănătate? Sau că dieta copiilor și adolescenților le influențează nu doar sănătatea din prezent, ci și riscul de îmbolnăvire la vârsta adultă?  

Și mai surprinzător, sănătatea soțului tău poate fi influențată de microbiomul tău! Dr. Federica Amati, cercetător în domeniul sănătății publice, nutriționist și om de știință medical, a petrecut peste un deceniu studiind legătura dintre alimentație, microbiom și sănătate. Cunoștințele sale sunt atât de relevante încât clienții și studenții săi îi spun frecvent: „Toată lumea ar trebui să știe asta!”  

Acum, ea a scris o carte – Every Body Should Know This , pentru a ajuta mai mulți oameni să înțeleagă nutriția și modul în care pot duce o viață mai lungă și mai sănătoasă prin alegerile alimentare zilnice. Citeste in continuare 7 lucruri esențiale despre impactul alimentației tale – sfaturile unei nutriționiste renumite. Descoperă cum ceea ce mănânci modelează sănătatea ta și a celor dragi, influențând mai mult decât ți-ai imaginat vreodată. 🌿

7 lucruri pe care ar trebui să le știi despre impactul alimentatiei tale

De la aportul de proteine ​​până la pierderea în greutate, Dr. Federica Amati  explică șapte lucruri pe care toată lumea ar trebui să le știe despre dieta lor…

1) Probabil că deja mănânci suficiente proteine ​​– nu e nevoie să mănânci și batoane proteice

Necesarul de proteine ​​se schimbă de-a lungul vieții, cel mai mare necesar în copilărie fiind de aproximativ 1,5 g/kg/zi și cel mai scăzut la vârsta adultă, cu 0,8 g/kg/zi, cu excepția sarcinii și alăptării (alăptarea) care au o nevoie mai crescută.

Majoritatea adulților care sunt obsedați de aportul de proteine ​​nu trebuie să facă acest lucru; marea majoritate a adulților din Marea Britanie și SUA mănâncă aproximativ de două ori nevoile lor zilnice doar mâncând o varietate de alimente. Cu excepția cazului în care suferim de o problemă de malabsorbție din cauza unei boli grave, suntem în general excepțional de buni la absorbția proteinelor din alimente și la producerea de noi proteine ​​în ficat atunci când este necesar.

Adulții care sunt obsedați de aportul de proteine ​​de cele mai multe ori nu au nevoie să suplimenteze

Toate plantele conțin proteine ​​cu toți aminoacizii necesari pentru a construi noi proteine ​​și majoritatea consumă, de asemenea, o mulțime de proteine ​​animale, cum ar fi carnea, peștele, lactatele și ouăle.

Sfatul meu este să vă concentrați pe consumul de proteine ​​vegetale de înaltă calitate din leguminoase, nuci, semințe și cereale integrale, în loc să încercați să atingeți obiective nerealiste de g/kg/zi, care sunt adesea utile doar sportivilor și culturistilor competitivi. Dacă mâncați suficientă mâncare pe tot parcursul zilei, veți primi suficiente proteine ​​și puteți evita adăugarea de batoane și shake-uri bogate în proteine ​​ultra-procesate care ar putea face mai mult rău decât bine pe termen lung.

2) Daca facem sport – avem nevoie de carbohidrați complecși, proteine ​​de înaltă calitate și plante colorate

Mâncarea unei mese cu carbohidrați complecși, proteine ​​de înaltă calitate și plante colorate care conțin o mulțime de polifenoli, electroliți și apă este o modalitate excelentă de a alimenta un antrenament’, spune Dr Amati.

Acesta ar putea fi un terci de ovăz tăiat din oțel cu fructe de pădure și semințe congelate sau o bucată de pâine prăjită cu aluat cu unt de nuci, măr și prune feliate. Oalele de ovăz și chia peste noapte cu nuci, semințe și fructe de pădure sunt grozave dacă doriți ceva direct din frigider, cum este un smoothie de chefir, unt de nuci, spanac, fructe de pădure și banane.

Ad-Extra3:

3) Ceea ce mâncăm și bem in perioada sarcinii are un impact direct, măsurabil asupra sănătății noastre și asupra sănătății viitoare a bebelușului nostru

Alăptarea ne mărește nevoile de nutriție în toate sensurile; energia, apa, nutrienții, proteinele, grăsimile sănătoase și diversitatea alimentară sunt esențiale in aceasta perioada.

Organismul nostru va acorda prioritate în mod natural producției de lapte matern pentru a furniza suficiente proteine, grăsimi și carbohidrați pentru copilul nostru, așa că este important ca proaspetele mame să rămână pline din punct de vedere nutrițional pentru propria lor sănătate, precum și pentru cea a bebelușului lor.

Laptele matern este la fel de dens în nutrienți ca și dieta mamei, așa că este foarte util să ne asigurăm că mâncăm o varietate de alimente nutritive pe parcursul zilei. De asemenea, oferă o nouă experiență gustativă pentru bebelușii noștri; usturoi, condimente, legume amare – toate aceste arome trec prin laptele matern la bebelușii noștri și ajută la antrenarea gurii acestora pentru viitoarele alimente. În cele din urmă, expunerea bebelușilor la alergeni prin laptele matern (nuci, pește, crustacee, gluten, lactate, ouă) poate reduce riscul de alergii mai târziu în viață.

Expunerea bebelușilor la alergeni prin laptele matern poate reduce riscul de alergii mai târziu în viață

Sarcina, alăptarea și primii 2 ani de viață sunt un moment critic pentru alimentația pe parcursul vieții, cunoscut sub numele de primele 1.000 de zile. Este o fereastră de aur de oportunitate de a ne optimiza nutritia sanatoasa și de a mânca o varietate de alimente hrănitoare, integrale, care vor beneficia atât de sănătatea mamei, cât și a copilului.

4) Merită să mănânci și să faci exerciții fizice în perimenopauză – dar postul (fasting) s-ar putea să nu fie potrivit pentru tine

Nu există dovezi care să sugereze că postul va îmbunătăți simptomele menopauzei sau sănătatea generală pentru femeile aflate la mijlocul vârstei. Mâncarea cu restricții de timp, care în esență înseamnă să mănânci micul dejun și cina aproximativ la aceeași oră în fiecare zi într-o fereastră de 10 ore, are unele dovezi care susțin efectele sale utile asupra dispoziției, energiei și foametei.

Fiecare persoană este diferită, așa că este important să găsești un model alimentar care să ți se potrivească, istoricului tău de sănătate și stilului tău de viață, fără intervenții de post prea stricte sau prescriptive care îți pot afecta sănătatea socială și fizică.

5) Nu evita uleiurile de semințe, uleiurile de nuci, uleiurile de floarea soarelui sau uleiurile de rapiță

Dovezile sunt copleșitoare că aceste uleiuri nu sunt dăunătoare și sunt mai bune pentru sănătatea pe termen lung și reducerea bolilor de inimă decât gătitul în grăsimi animale sau grăsimi foarte saturate, cum ar fi uleiul de cocos. Cel mai bun ulei pentru gătit și pentru sezonarea mâncărurilor este uleiul de măsline extravirgin, dar întrucât nu este disponibil pentru toată lumea, alte uleiuri din semințe sunt opțiuni absolut sigure.

6) Există anumite grupuri de oameni care ar trebui să utilizeze suplimente alimentare

Dacă consumați o dietă variată și aveți un stil de viață activ, atunci nu ar trebui să fie nevoie de suplimente și orice suplimentare ar trebui să fie pentru o perioadă limitată de timp, până când îmbunătățirile dietei și ale stilului de viață pot ameliora orice deficiențe.

Există unele condiții în care suplimentele sunt întotdeauna recomandate; aceasta include dacă încercați să rămâneți însărcinată, dacă treceți la o dietă complet vegană, dacă sunteți diagnosticat cu o afecțiune intestinală, inclusiv boala Chron sau colita ulceroasă, precum și boala celiacă sau ca urmare a unei colectomii.

În lunile de iarnă, se recomandă și 10 mcg de vitamina D. Unul dintre suplimentele pe care le recomand cel mai mult este de fapt un supliment de fibre, deoarece 9 din 10 persoane nu mănâncă cantitatea minimă recomandată în fiecare zi și acest lucru poate ajuta atunci când învățați cum să introduceți mai multe plante în dieta noastră.

7) Numărarea caloriilor pentru pierderea în greutate nu funcționează pentru majoritatea oamenilor

De asemenea, nu ne ajută să îmbunătățim calitatea alimentatiei, care este esențială pentru sănătatea pe termen lung. În loc să vă dați seama de câte calorii aveți nevoie pentru a pierde în greutate, gândiți-vă cum să schimbați alimentele pe care le consumați pentru a vă ajuta să vă atingeți obiectivul.

Recomandarea mea este să vă concentrați pe consumul de alimente cu volum mare, dense în nutrienți, cu densitate energetică mai mică, cum ar fi multe legume cu frunze verzi, fasole și linte, conopidă și broccoli, dovlecei și ciuperci, fructe de pădure și fructe întregi, la fiecare masă, împreună cu o porție de proteine ​​de înaltă calitate din carne slabă, ouă, pește gras, crustacee, tofu, fasole, linte și cereale integrale. Planificarea mesei sau utilizarea farfurii de aceeași dimensiune pentru a vă construi masa poate ajuta unii oameni în călătoria lor de slăbire.

Evitați mesele tarzii

De asemenea, recomand cu adevărat să mănânci suficientă mâncare, mai ales în prima jumătate a zilei, deoarece este momentul în care majoritatea dintre noi suntem activi fizic și reduce riscul de a simți foame mai târziu în cursul zilei. Mananca foarte putina mancare si senzatia de foame, apoi „manca” shake-uri, batoane si inlocuitori de mancare nu este o abordare durabila (sau placuta!). Încercați să mâncați micul dejun și cina aproximativ la aceeași oră într-o fereastră de mâncare de 10 ore și mișcați-vă întotdeauna corpul după ce ați mâncat; aceasta poate fi o plimbare, dans, un antrenament, joacă cu copiii tăi sau pur și simplu urcarea scărilor, dar este foarte important pentru o greutate sănătoasă.

Pe lângă mișcarea regulată pe parcursul zilei, ceea ce este esențial, angajați-vă într-un antrenament de rezistență de 2-3 ori pe săptămână pentru a crește și menține masa musculară, care este un organ metabolic critic.

Dr. Federica Amati este o cercetătoare clinică și nutriționistă renumită, specializată în sănătatea maternă și a copiilor mici. Ea este autoarea bestseller-ului „Every Body Should Know This” (Toată lumea ar trebui să știe asta), o carte ce oferă ghiduri bazate pe dovezi despre nutriție pentru diferite etape ale vieții. Cercetările sale se concentrează pe dieta mediteraneană, sănătatea femeilor, microbiomul intestinal și sănătatea mintală, pledând pentru utilizarea alimentației ca instrument pentru îmbunătățirea stării generale de sănătate.

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Subiecte tratate:
Categories: Stiri Familia

Write a Comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*