Nu mai ȚIPA pentru că nu folosește nimănui. Fii o mămică ZEN cu aceste 10 sfaturi
Hei, mami, oare nu țipi prea mult?
Între micul dejun și cină, trecând prin îmbrăcatul pentru școală sau grădiniță, teme, cumpărături, baie, curățenie și alte activități care te țin în priză toată ziua, ai adesea sentimentul că abia reușești să respiri. Uneori îți ieși din fire pentru că pur și simplu nu mai poți rezista acestui program, parcă inventat special să-ți testeze limitele răbdării…
Nervii unei mamici sunt mereu pusi la incercare
Tipaturile in Romania
Regulile unei mamici ZEN
Amana raspunsurile!
Accepta-ti partenerul asa cum este!
Ai grija de tine!
Valorizeaza momentele frumoase!
Transforma menajul in ceva distractiv!
Accepta sa traiesti o viata de familie imperfecta!
Fa o pauza de dus la toaleta!
Foloseste postick-urile!
Comunica fata in fata!
Invata sa pretinzi recunostinta!
10 lucruri de care mamele nu ar trebui sa se simta vinovate
Parentingul pozitiv: ce este si de este mai bun decat parentingul traditional
Forum de PARENTING MODERN
Da știm, nervii unei mamici sunt mereu pusi la incercare
Intre micul dejun si cina, trecand prin imbracatul pentru scoala sau gradinita, teme, cumparaturi, baie, curatenie si alte activitati care te tin in priza intreaga zi, ai, de cele mai multe ori sentimentul ca abia reusesti sa respiri si uneori iti iesi din fire pentru ca pur si simplu nu mai rezisti acestui program inventat parca anume ca sa-ti puna nervii la incercare.
Si atunci iti vine sa tipi (sau macar sa ridici tonul) fata de oricine iti iese in cale, nimic nu te multumeste si, la capatul zilei, te rimti stoarsa de ultima picatura de energie… in plus, stii ca a doua zi va trebui sa o iei de la capat si asta te infurie si mai tare… Iti suna cunoscut? Ei bine, calmeza-te, nu esti singura care trece prin astfel de stari. Majoritatea mamicilor traverseaza la un moment dat astfel de perioade, ce pot fi depasite prin adoptarea unei atitudini zen, adica prin revizuirea unor impulsuri de moment care genereaza tot felul de reactii in lant ce nu fac decat sa amplifice starea tensionata.
Tipaturile in Romania 🙂
Cand un copil greseste, 54% dintre parintii din Romania au ca prima reactie tipatul, iar 11% dintre parinti isi palmuiesc imediat copilul sau il trag de par
In Romania se inregistreaza anual, oficial, peste 12.000 de cazuri de abuz, neglijare si exploatare a copiilor. In acelasi timp, 54% dintre parintii romani declara ca atunci cand un copil face un lucru gresit, prima lor reactie este sa ridice vocea sau sa tipe, iar 11% dintre parinti palmuiesc imediat copilul sau il trag de par. Rezultatele apartin unui studiu realizat in Romania de UNICEF si prezentat cu ocazia lansarii campaniei „Violenta verbala raneste!”. Violenta verbala este cea mai raspandita forma de violenta.
Regulile unei mamici ZEN
Iata, asadar, cateva reguli pe care ar trebui sa le urmezi pentru a deveni o mamica ZEN, lipsita de nervi si de impulsul de a face reprosuri copiilor si partenerului de viata:
Ad-Extra3:
1. Amana raspunsurile!
A fi parinte nu inseamna a fi la dispozitia propriilor copii 24 de ore din 24, cel putin nu in sensul in care isi doresc adesea copiii. Ei asteapta intotdeauna un raspuns clar (da sau nu) la absolut orice solicitare. Nu esti obligata sa te supui acestei presiuni. Explica-i frumos copilului ca i-ai auzit solicitarea si ca ai nevoie de timp pentru a-i da un raspuns, pentru ca trebuie sa cantaresti toate optiunile. Astfel, indiferent care va fi raspunsul pe care i-l vei da, vei sti ca este o decizie matura si vei avea argumentele necesare pentru a preintampina o eventuala disputa.
2. Accepta-ti partenerul așa cum este!
Disputele dintr-un cuplu se nasc adesea in jurul problemelor legate de educatia copiilor. Te deranjeaza adesea modul in care partenerul tau gestioneaza diverse situatii care vizeaza probleme de educatie? Ii reprosezi tot timpul ca nu e bine cum procedeaza? Ce-ar fi daca te-ai potoli un pic? Pleaca de la principiul ca cel care actioneaza este cel care are intotdeauna dreptate. Altfel spus, fiecare actioneaza in felul sau si are dreptate in felul sau. Principiile tale sunt ale tale si este in regula sa le aperi, insa accepta ca nu sunt imbatabile si nu ofera neaparat cele mai bune solutii. Partenerul tau are drepturi egale in ceea ce priveste educatia copiilor vostri, asa incat nu e corect sa ai pretentia sa faca totul cum spui tu. Singurul aspect care ar trebui sa va preocupe in acest sens este ca nu cumva sa transmiteti mesaje contradictorii catre copil, altfel spus, sa va puneti de acord, acceptand o metoda sau alta de educatie.
3. Ai grija de tine!
Atunci cand ai copii, in goana nebuna de peste zi, ai uneori tendinta sa uiti de tine. Armonia in familie nu inseamna insa doar sa indeplinesti toate sarcinile, ca un robot, ci inseamna deopotriva, o relatie armonioasa cu copiii, precum si o viata de cuplu armonioasa. Nu uita sa ai grija de forma ta fizica. Nu face rabat de la orele de somn care iti sunt necesare pentru a fi in forma si acorda-ti din cand in cand timp pentru mici placeri cum ar fi o baie cu spuma, o plimbare prin parc singura, pentru a-ti pune gandurile in ordine si, nu in ultimul rand, o iesire in doi, impreuna cu partenerul de viata.
4. Valorizeaza momentele frumoase!
Poate ca nu iti dai seama, dar mare parte din stresul zilnic vine din faptul ca transformi in drame niste fleacuri, in timp ce lasi sa treaca neobsrevate lucruri frumoase, care ar putea aduce mai multa armonie in familie daca li s-ar acorda atentia cuvenita. Incearca sa inversezi lucrurile! Concentreaza-te asupra lucrurilor frumoase care se petrec in viata voastra, chiar daca sunt lucruri marunte, si fa-te ca nu le observi pe toate cele merg prost. Pune in aplicare un truc: pastreaza intotdeauna o sticla de sampanie sau de vin la rece si o cutie cu bomboanele preferate ale copilului tau, pentru ca nu se stie niciodata cand aveti un motiv de sarbatoare in familie, iar daca intarzie sa apara, inventeaza-l!
5. Transforma menajul in ceva distractiv!
Pare imposibil, insa nu e chiar asa. Anumite treburi nu pot fi eliminate din program, oricat de plictisitoare ar fi. Vasele trebuie spalate, praful trebuie sters… asa ca, daca tot trebuie facute, de ce sa nu le faci cu voie buna? Iata cateva trucuri: pune muzica in timp ce faci curatenie prin casa, fa concursuri in care sa iti implici copilul (cine aranjeaza mai repede jucariile, cine sterge mai repede praful etc.) si nu uita de premiul de la final care poate fi chiar cutia de bomboane pastrata in frigider.
6. Accepta sa traiești o viata de familie imperfecta!
Nu, nu e vorba de o resemnare, ci pur si simplu de acceptarea unui adevar evident – nimeni nu e perfect. Inainte de a avea copii, iti imaginai, poate, o viata de familie perfecta, ca in reclamele de la televizor. Dar asta era inainte. Copilul tau nu este perfect, tu nu reusesti sa te achiti de toate sarcinile la serviciu si uneori nici acasa, partenerul tau nu este intotdeauna in cea mai buna forma si ai uneori stari proaste? Asta nu inseamna ca esti un parinte neglijent, ci doar ca te agiti prea mult. Opreste-te un pic si lasa tensiunea sa se rispieasca! Familia perfecta nu exista, asa ca de nu te bucuri de cea pe care o ai?
7. Fa o pauza de dus la toaleta!
Exista momente in care, in ciuda tuturor eforturilor, simti ca nu mai poti si ca iti vine sa urli? Stop! Opreste-te imediat si refugiaza-te intr-o alta camera, afara sau chiar … in baie. Oriunde, numai sa nu fie in acelasi loc unde se afla cineva la care ai putea sa tipi. Distantandu-te un pic de o situatie tensionata, chiar si pentru scurt timp, vei reusi sa gestionezi mai bine lucrurile. Nu ceda presiunii de moment, incearca sa-ti impui aceasta pauza de reactie.
8. Folosește postick-urile!
Atunci cand repeti de zeci de ori acelasi lucru e aproape imposibil sa nu-ti iesi din fire. Desigur, repetitia este un exercitiu util si necesar pentru educarea corecta a copiilor, insa poate ca daca gasesti alte metode de a o pune in practica mesajul va fi mai bine perceput. Cel putin merita sa incerci. Folosirea postick-urilor cu instructiuni scrise intr-un mod haios s-ar putea sa aiba un efect neasteptat. Pune-ti imaginatia la contributie si menajeaza-ti vocea si nervii!
9. Comunica față in față!
Din nu stiu care motiv anume, avem adesea tendinta sa comunicam de la distanta cu copiii nostri: strigam la ei cand sunt in parc, le cerem ajutorul cand sunt in camera lor etc. Distanta contribuie uneori la ineficienta comunicarii, asa ca, in loc sa ridici tonul si sa risti oricum sa nu fii auzita, deplaseaza-te pana unde este copilul si comunica-i in fata ceea ce vrei sa ii spui. Contactul vizual, fizic mareste sansele unei comunicari eficiente.
10. Invață să pretinzi recunoștinta!
Chiar daca poti parea lipsita de modestie, invata-i pe cei din jur sa iti fie recunoscatori pentru ceea ce te straduiesti sa faci. Atunci cand reusesti sa faci distinctie intre viata profesionala si cea de familie si toata lumea e fericita, fara ca nimeni sa remarce insa eforturile tale, sfarsesti prin a te enerva pentru ca nu iti sunt recunoscute meritele. Cea mai buna solutie este sa-i obisnuiesti pe cei din jur sa fie recunoscatori atunci cand este cazul, fie si printr-un simplu “Multumesc!”. Chiar daca la inceput s-ar putea sa te priveasca ciudat cand le ceri recunostinta, apropiatii tai vor sfarsi prin a se obisnui cu ideea ca trebuie sa fie recunoscatori.
10 lucruri de care mamele nu ar trebui sa se simta vinovate
Sentimentul de vinovatie, izvorat adesea din cele mai banale motive, este o adevarata povara pentru multe dintre mamicile de bebelusi. Decizia de a nu alapta sau, dimpotriva, de a alapta pentru o perioada foarte lunga, dorinta de a se intoarce la serviciu imediat dupa nastere sau, dimpotriva, de a sta cat mai mult timp acasa, cheful nebun de a evada pentru cateva ore oriunde numai pentru a iesi din universul maternal etc. sunt doar cateva dintre motivele aparent contradictorii care pot genera sentimentul de vinovatie citeste mai departe aici.
Parentingul pozitiv: ce este si de este mai bun decat parentingul traditional
Ce este parentingul pozitiv si de ce este mai bun acest gen de educatie decat cel pe care l-au practicat parintii nostri?
Parentingul pozitiv este un concept modern de educatiea care plaseaza central copilul si il trateaza ca pe o personalitate unica.
Expertii in educatia moderna a copilului sunt de parere ca aceasta abordare este pozitiva pentru dezvoltarea personalitatii sale. De fapt, acest gen de educatie deschide o poarta speciala de comunicare cu copilul, stimuland-i inteligenta, creativitatea si increderea in sine.
Succesul si popularitatea acestei noi abordari in educatie este de altfel strans legat cu cerintele societati actuale – care pune accent pe rezultate, independenta si performanta in societate citeste mai departe ce este parentingul pozitiv aici.
autor: redactor Desprecopii.com Anamaria Ghiban – Toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2024
Ad-Extra3: