Sughitul fătului in burtica mamei este normal sau un motiv de îngrijorare? Iată ce știm.
Sughitul fătului in burtica mamei este normal sau un motiv de îngrijorare? Iată ce știm.: articol preluat de pe Desprecopii.com. | Linkul original aici
Sarcina este o perioadă plină de schimbări și surprize constante, atât pentru viitoarea mamă, cât și pentru bebelușul aflat în dezvoltare. În timp ce te obișnuiești cu loviturile, mișcările și piruetele bebelușului, s-ar putea să observi și episoade ritmice de sughiț în uter. Dar este acest lucru normal?
Sughițul fetal – un semn de sănătate sau motiv de îngrijorare? Dacă te întrebi de ce burtica ta vibrează ritmic și ești îngrijorată de aceste senzații, este important să știi că sughițul fetal este un fenomen obișnuit. Află din acest articol tot ce trebuie să știi despre sughițul bebelușului în timpul sarcinii și când este recomandat să consulți medicul.
in acest articol veti citi mai multe despre:
Ce se intampla cu bebelusul?
Cand apare sughitul fetal?
Este vorba de sughit sau de o lovitura?
Ar trebui sa fiu ingrijorata?
Contorizarea loviturilor
Ce se intampla cu bebelusul?
Exista multe etape diferite pe care copilul le intalneste inainte de a se naste. Fiecare piatra de hotar il aduce mai aproape de a putea supravietui in lumea reala. Probabil veti deveni constiente de copilasul dvs. intre saptamanile 18-20 de sarcina, atunci cand miscarea fetala, cunoscuta si sub numele de accelerare, este adesea experimentata pentru prima data.
Mamele la adoua sarcina pot simti mai repede aceste miscari. Pentru altele, poate dura mai mult, in functie de factori precum greutate si pozitia placentei.
In medie, miscarea fetala poate fi simtita prima data intre saptamanile 13 si 25 de sarcina. Deseori incep cu senzatii de fluturi in uter, sau ca si cum un popcorn tocmai a „explodat”. Dupa o clipa, veti simti mici lovituri, miscari si balonase de aer pe tot parcursul zilei.
Ati observat vreodata alte miscari, cum ar fi socurile ritmice? Aceste miscari se pot simti mai mult ca spasme musculare sau alte pulsatii. Dar ar putea fi vorba si de sughit fetal.
Cand apare sughitul fetal?
Este posibil sa incepeti sa observati sughitul fetal in al doilea sau al treilea trimestru de sarcina. Multe mame incep sa simta aceste „miscari ciudate” in a 6-a luna de sarcina. Dar, ca si miscarea fetala, toate gravidutele le simt in momente diferite.
Unii copii sughita de mai multe ori pe zi. Altii nu sughita deloc. Cauza sughitului nu este bine inteleasa nici la adulti. O teorie este ca sughitul fetal joaca un rol in maturizarea pulmonara. Vestea buna este ca, in majoritatea cazurilor, acest reflex este normal.
Este important sa retineti ca, dupa saptamana 32 de sarcina, nu ar trebui sa mai simtiti sughitul in fiecare zi. Adresati-va medicului daca bebelusul continua sa suhita zilnic dupa acest punct, iar episoadele dureaza mai mult de 15 minute. De asemenea, informati-va medicul daca copilul are trei sau mai multe serii de sughit intr-o zi.
Desi rara, aceasta actiune poate semnala o problema a cordonului ombilical.
Este vorba de sughit sau de o lovitura?
Miscarea gravidutei este cea mai buna modalitate de a determina daca bebelusul sughite sau loveste. Uneori, bebelusul se poate misca daca nu sta confortabil intr-o anumita pozitie sau daca mancati ceva fierbinte, rece, iute sau dulce, care stimuleaza simturile.
Puteti simti aceste miscari in diferite parti ale burticiii (partea superioara si inferioara, una langa cealalta) sau se pot opri daca va repozitionati. Acestea sunt probabil lovituri. Daca stati complet linistita si simtiti o pulsare ritmica care vine dintr-o zona a burticii, aceasta ar putea fi sughit. Dupa un timp, il veti recunoaste imediat.
Ad-Extra3:
Ar trebui sa fiu ingrijorata?
Sughiturile sunt de obicei un reflex normal. Dar, in cazuri rare, mai ales in sarcinile tarzii, pot semnala o problema a cordonului ombilical. Compresia sau prolapsul cordonului ombilical, cand sangele si alimentarea cu oxigen incetineste sau sunt intrerupte de la fat, se intampla de obicei in ultimele saptamani de sarcina sau in timpul nasterii.
Complicatiile legate de problema cordului ombilical pot include:
– Modificari ale frecventei cardiace a bebelusului
– Modificari ale tensiunii arteriale a bebelusului
– Acumularea de CO2 in sangele bebelusului
– Leziuni ale creierului
– Nasterea unui copil mort
Intr-un studiu despre nasterea fatului fort, cercetatorii explica faptul ca sughitul poate fi un semn al hiperactivitatii fetale cauzate de compresia cordonului ombilical. Cercetarile au descoperit ca sughitul care apare zilnic dupa saptamana 28 de sarcina si are loc de mai mult de patru ori in fiecare zi, ar putea justifica mai multa atentie din partea medicului. Cu toate acestea, studiul a fost efectuat pe animale si sunt necesare mai multe cercetari.
Ori de cate ori va confruntati cu o schimbare brusca a sughitului bebelusului, daca este mai puternic, mai lung sau pur si simplu diferit, apelati la medic, pentru siguranta. Un doppler fetal sau ultrasunetele pot ajuta la diagnosticarea unei probleme.
Contorizarea loviturilor
Copilul dumneavoastra se va misca foarte mult pe masura ce saptamanile trec. S-ar putea sa va faceti griji cu privire la aceste miscari sau chiar sa va simtiti inconfortabil. Din acest motiv, este o idee buna sa numarati loviturile spre sfarsitul sarcinii. Acordarea atentiei asupra miscarilor fetale va poate ajuta sa determinati daca micutul dvs. este bine.
Iata cum sa numarati loviturile:
Incepand cu cel de-al treilea trimestru de sarcina (sau mai devreme, daca aveti un grad ridicat de risc), observati timpul de care bebelusul are nevoie sa efectueze 10 miscari, cum ar fi lovituri, tumbe sau batai.
Un copil sanatos se va misca, de obicei, de multe ori intr-o perioada de doua ore.
Repetati acest proces in fiecare zi, de preferinta in aceeasi perioada a zilei.
Copilul nu se misca prea mult? Incercati sa beti un pahar cu apa rece sau sa luati o mica gustare. Puteti, de asemenea, sa impingeti usor cu mana pe stomac pentru a-l trezi.
Majoritatea gravidutelor pot simti 10 miscari in doar 30 de minute. Oferiti-va o perioada de doua ore, apoi sunati medicul ori de cate ori aveti ingrijorari sau observati o schimbare mare a miscarilor de la o zi la alta.
In general, este o idee buna sa acordati atentie miscarilor copilului. Daca observati ca sughite mult, mai ales dupa saptamana 32 de sarcina, discutati cu medicul.
In ceea ce priveste confortul, puteti incerca cateva lucruri pentru a usura durerile, oboseala si stresul miscarilor frecvente ale fatului. Incercati sa stati pe partea stanga cu perne intre picioare pentru sprijin. Consumati alimente sanatoase si beti multa apa.
Activitatea fizica regulata poate, de asemenea, sa va ofere o energie suplimentara si chiar sa va ajute la ameliorarea stresului.
In cele mai multe cazuri, sughitul fetal este un reflex normal. Este o parte normala a sarcinii. Copilul are multe de facut pentru a practica debutul in ziua nasterii. Daca sughitul copilului va da vreodata motive de ingrijorare, adresati-va medicului. Destul de curand, o sa-l vedeti pe micutul care facea tumbe in burtica.
7 activitati pe care le face bebelusul inca din burtica mamei
Bebelusul este activ inca din burtica mamicii. Isi misca piciorusele, manutele, rade, zambeste, sughite printre altele…
Un copil isi incepe viata in burtica mamicii – inainte de a se naste propriu zis. Si – acolo, in burtica mamei au diverse activitati.
Iata 7 activitati pe care le face bebelusul inca din burtica mamicii.
Aplicatia Odiseea Sarcinii: Calculator de sarcina si tot ce trebuie sa stii despre sarcina
Pentru in zilele noastre, telefonul este cel care ne insosteste la fiecare pas – ne-am hotarat sa creem o aplicatie pentru telefoane smart si tablete ODISEEA SARCINII. Iata asadar cadoul de la Desprecopii pentru fiecare graviduta care vrea sa stie in orice moment cum se dezvolta fatul din burtica, cum creste, ce teste de sarcina urmeaza, ce pericole poate aduce sarcina, cum sa nasca si cum sa se pregateasca pentru marele moment: acela in care se va intorce cu bebelusul acasa … de la maternitate.
Te invitam sa descarci aplicatia pentru IOS (Iphone sau tablete Mac) AICI
Suport si grupuri de burtici
Sfatul nostru este sa comunicati cu colegele de generatie. La Desprecopii avem sute de generatii de burtici care au legat o prietenie speciala. In sectiunea Odiseea Sarcinii, veti gasi listele de gravidute – care vor naste in aceeasi luna. Nimic nu poate fi mai reconfortant decit sa pastrati legatura cu femei care trec exact prin aceleasi stari si emotii.
→ Cauta si pe Facebook Desprecopii – Desprecopii are un grup pentru fiecare luna – cauta Mamici de luna anul (de exemplu – Mamici de Iulie 2025)
Jurnal de sarcina si Geanta Bebelusului
Scrieti despre ce ati simtit si trait in acea zi pe JURNAL DE SARCINA. In afara ca este un mod minunat de a va aranja si ordona gandurile, ele vor ramane inregistrate pentru mai tarziu. Va fi reconfortant sa le cititi la implinerea unui anisor de viata a puiului dvs, sau chiar cand va sarbatori majoratul.
citeste cum poti primi si tu Geanta Bebelusului: Geanta Bebelusului, un cadou pentru proaspetele mamici de la Desprecopii
autor: Desprecopii.com – toate drepturile rezervate – © 2024
Sughitul fătului in burtica mamei este normal sau un motiv de îngrijorare? Iată ce știm.: articol preluat de pe Desprecopii.com. | Linkul original aici