Învățământul superior, subfinanțat: România este codașa clasamentului în raportul Bologna 2024

România este codașa clasamentului în raportul Bologna 2024, din cauza subfinanțării învățământului superior. Suntem pe locul 29 din 33 când vine vorba despre cheltuielile publice pentru învățământul superior, potrivit Eurydice. În perioada 2016-2021, numărul personalului didactic a fost în scădere cu 3,6%. În acest clasament suntem urmați de Estonia, Lituania, Bulgaria și Slovacia.
Mediul universitar din România se poziționează, între altele, printre sistemele de pe continent unde crește cel mai mult numărul cadrelor universitare cu vârste de peste 50 de ani. Iar situația studenților din România e marcată printr-o trăsătură extremă, la nivel de continent: țara are cea mai mică pondere a tinerilor înscriși la studii superioare, ai căror părinți au studii superioare, dar și cea mai mică pondere a populației 45-64 de ani cu studii superioare.
„Problema finanțării învățământului, în general, nu numai a învățământului superior, din păcate, este destul de veche. România tot timpul a fost la coada UE atunci când am vorbit despre alocarea finanțării pentru educație. Raportul este realizat cu ocazia întâlnirii miniștrilor educației tuturor statelor membre în procesul Bologna. Raportul arată că România este codașă în ceea ce înseamnă ponderea populației educate din total populație”, a explicat Daniela Alexe, expert la Centrul de Politici Educaționale, la Aleph News.
About Author
Related Articles

Elevii de clasa a XII-a merg la școală doar trei zile pe săptămână. Proiect pilot la Colegiu din Câmpulung Muscel

Ministerul Sănătăţii recomandă părinţilor ai căror copii prezintă simptome respiratorii să nu îi trimită la şcoală, iar personalului din şcoli să evite intrarea în colectivităţi

Ministerul Educaţiei propune ca anul şcolar 2024 – 2025 să înceapă la 9 septembrie 2024 şi să se încheie la 20 iunie 2025
