9 pasi pentru a fi un parinte mai bun si este important sa fixezi limite si sa fii ferm cu disciplina – sfaturile psihologului

9 pasi pentru a fi un parinte mai bun si este important sa fixezi limite si sa fii ferm cu disciplina – sfaturile psihologului


9 pasi pentru a fi un parinte mai bun si este important sa fixezi limite si sa fii ferm cu disciplina - sfaturile psihologului

9 pasi pentru a fi un parinte mai bun si este important sa fixezi limite si sa fii ferm cu disciplina – sfaturile psihologului

Probabil ca ai invatat deja ca meseria de parinte este una extrem de dificila, dar si nespus de frumoasa si ca ea se invata din mers. Oricat de multe sfaturi ai primi din exterior, oricat de informat ai fi, practica este singura in masura sa iti aratecat de bine stii sa faci fata provocarii de a fi parinte.

Nu exista retete pentru a reusi, insa exista anumite aspecte sensibile pe care daca stii sa le controlezi, ai sanse mai mari sa fii un parinte mai bun decat ti-ai imaginat.

Ai grija de stima de sine a copilului tau!
Ajuta-ti copilul sa fie un om bun!
Fixeaza limite si fii ferm cu disciplina!
Fa-ti timp pentru copilul tau!
Fii un model pozitiv!
Transforma comunicarea intr-o prioritate!
Fii flexibil in stilul tau parental!
Arata-i ca dragostea ta este neconditionata!
Cunoaste-ti limitele si nevoile ca parinte!

Iată 9 lucruri de care merită să ții seama în efortul de a deveni un părinte mai bun decât ți-ai fi imaginat:

Cu siguranță ai descoperit deja că meseria de părinte este una dintre cele mai dificile, dar și dintre cele mai frumoase experiențe din viață. Este o călătorie care se învață din mers și în care, oricât de multe sfaturi ai primi sau cât de informat ai fi, nimic nu înlocuiește practica și experiența reală. Pe măsură ce copilul crește, te confrunți cu momente care îți pun răbdarea și abilitățile la încercare, dar și cu momente care îți aduc bucurii imense și o satisfacție profundă.

Nu există o „rețetă” pentru a fi părinte perfect, însă există anumite aspecte esențiale care, dacă le gestionezi cu înțelepciune, te pot ajuta să crești copii fericiți, încrezători și sănătoși. De la importanța stabilirii unor limite și reguli echilibrate până la răbdarea de a asculta și de a încuraja curiozitatea naturală a copilului, fiecare element contează.

Iată 9 lucruri de care merită să ții seama în efortul de a deveni un părinte mai bun decât ți-ai fi imaginat:

Ai grija de stima de sine a copilului tau!

Copiii incep sa isi dezvolte stima de sine foarte devreme, la inceput vazandu-se prin ochii parintilor. Tonul vocii, limbajul corpului si fiecare expresie a acestora sunt pur si simplu absorbite de copii. Cuvintele tale ca parinte si actiunile tale ii afecteaza dezvoltarea stimei de sine a copilului tau mai mult decat orice altceva. Complimentele, oricat de mici, il vor face sa se simta mandru. Faptul ca il lasi sa faca singur anumite lcururi ii va da sentimentul independentei. Dimpotriva, cicaleala sau compararea cu un alt copil, care sa il puna in inferioritate, nu vor face decat sa ii dea un sentiment de slabiciune. Evita sa folosesti cuvintele drept arme. Mai ales daca ai doi copii, evita sa faci comparatii intre ei si sa il jignesti pe unul, laudandu-l pe celalalt. Alege-ti cuvintele cu grija si ai rabdare infinita. Arata-i copilului tau ca, oricat de mult ar gresi, il iubesti la fel de mult, chiar daca nu ii agreezi comportamentul.

/Images/parinti-si-frati.jpg

Ajuta-ti copilul sa fie un om bun!

Te-ai gandit vreodata de cate ori pe zi reactionezi negativ fata de copilul tau? In general, parintii au tendinta sa critice mai mult decat sa faca complimente. Gandeste-te putin cum te-ai simti tu daca seful tau te-ar critica mai mult decat te-ar complimenta? Renunta la critica si incearca sa iti determini copilul sa faca bine lucrurile, incurajandu-l. Remarca si accentueaza lucrurile bune pe care le face si incearca sa le minimalizezi pe cele negative, macar pentru o vreme. Este stiintific dovedit faptul ca incurajarile pozitive sunt mai eficiente decat observatiile negative. Gaseste in fiecare zi un motiv sa iti lauzi copilul si fii generos cu coplimentele, cu imbratisarile si cu alte moduri de a-ti arata dragostea fata de propriul copil.

Ad-Extra3:

Fixeaza limite si fii ferm cu disciplina!

Disciplina este necesara in orice casa. Scopul ei este acela de a-i ajuta pe copii sa adopte comportamentele acceptabile in societate si sa invete sa isi controleze actiunile si gesturile. Copiii incearca mereu sa testeze limitele disciplinei impuse de adulti, insa ele trebuie sa fie ferme, asa ca nu ceda in fata copiilor in aceasta privinta. Limitele de disciplina ii vor ajuta sa se transforme in adulti responsabili. Stabilirea unor reguli in casa si incurajarea respectarii lor ii ajuta pe copii sa inteleaga ce asteptari au adultii de la ei si sa isi dezvolte autocontrolul. De asemenea, poti stabili ce consecinte are nerespectarea unei reguli, astfel incat copilul sa fie constient dinainte de consecintele comportamentului sau. Parintii trebuie sa fie constanti in aplicarea regulilor. Daca vrei ca disciplina sa aiba efecte, trebuie sa o aplici zilnic, pentru ca nu poti educa un copil daca azi ii impui anumite reguli, iar maine il lasi sa faca ce vrea.

Fa-ti timp pentru copilul tau!

Chiar daca esti foarte ocupat, timpul petrecut cu copilul tau este extrem de important pentru dezvoltarea lui armonioasa. Incearca sa faci in asa fel incat sa nu ratezi anumite momente pe care ar trebui sa le petreceti impreuna, cum ar fi, spre exemplu, luarea mesei impreuna. Adesea parintii ignora acest aspect, considerand ca este mai important ce anume pun pe masa la micul dejun sau la cina decat modul in care acestea se desfasoara. Lipsa timpului nu este o scuza. Te poti trezi cu un sfert de ora mai devreme pentru a avea timp sa iei micul dejun cu copilul tau, la fel cum poti lasa vasele in chiuveta dupa cina, doar ca sa faceti o plimbare impreuna. De asemenea, o noapte pe saptamana petrecuta doar cu el il va face sa se bucure si mai mult, mai ales daca ii vei da ocazia sa decida el ce veti face impreuna. In cazul adolescentilor, lucrurile devin mai complicate, pentru ca, spre deosebire de copiii mai mici, acestia nu isi arata intotdeauna disponnibilitatea de a coopera in privinta activitatilor casnice. De aceea, ca parinte, trebuie sa fii mereu pe faza, la dispozitia copilului tau. Incearca sa profiti de momentele in care isi arata disponibilitatea de a se implica alaturi de tine intr-o anumita activitate.

/Images/parinti-masa-in-familie.jpg

Fii un model pozitiv!

Copiii mici invata foarte multe din comportamentul parintilor lor. De aceea ar trebui sa te gandesti de doua ori inainte de a reactiona in fata copilului intr-un anumit mod. Gandeste-te daca ti-ar placea ca, la randul sau, sa aiba reactia pe care o ai tu si atunci vei sti cum trebuie sa te comporti. Cultiva-i copilului tau respectul (fata de sine si fata de ceilalti), prietenia, onestitatea, inocenta, toleranta, altruismul. Incearca sa iti tratezi copilul asa cum astepti sa te trateze ceilalti pe tine.

Transforma comunicarea intr-o prioritate!

Nu te astepta ca un copil sa faca totul pentru ca asa ii spui tu sa faca. Copiii au nevoie de motivatie si se vor intreba mereu de ce trebuie sa faca un lucru sau altul, asa ca nu ezita sa explici tot timpul ceea ce soliciti copilului tau. Exprima-ti cat mai clar asteptarile! Numeste problemele, descrie-le, exprima-ti sentimentele si invita-ti copilul sa gasiti impreuna o solutie. Nu uita sa incluzi in ceea ce exprimi si consecintele. Ofera-i copilului sugestii si ajuta-l sa faca alegeri, invata sa negociezi cu el si lasa-l sa participe la luarea unei decizii. Asta il va face sa aiba mai multa incredere in sine.

Fii flexibil in stilul tau parental!

Daca te simti constant nemultumit de comportamentul propriului copil, probabil ca ai asteptari prea mari de la el. Parintii care folosesc prea des verbul „trebuie sa…” s-ar putea sa fie constant dezamagiti de copilul lor si de felul in care isi exercita statutul de parinte. Consultarea unui specialist sau discutiile cu alti parinti cu experienta pot fi utile in acest sens. Nu uita, de asemenea, ca mediul in care creste un copil este foarte important pentru dezvoltarea lui. Incearca sa faci in asa fel incat mediul sa fie prietenos. Daca ti se pare ca spui prea des „Nu!” copilului tau, poate ca ar trebui sa iti revizuiesti putin limitele pe care ti le-ai impus in disciplinarea acestuia. Pe masura ce copilul creste, va trebui sa iti adaptezi mereu stilul de parenting. Anumite reguli care functioneaza la un moment dat nu vor mai functiona peste un an sau doi, asa ca incearca sa te adaptezi din mers. Adolescentii au tendinta de a fi din ce in ce mai putin interesati de ceea ce spun parintii, in schimb sunt foarte afectati de anturaj, de opiniile prietenilor. Au nevoie de independenta, insa acest lucru nu inseamna ca disciplina dispare. Incearca sa ii oferi copilului tau adolescent independenta, profitand insa de fiecare ocaze care iti permite sa comunici cu el.

Arata-i ca dragostea ta este neconditionata!

Ca parinte esti responsabil pentru felul in care iti corectezi si iti ghidezi copilul si conteaza foarte mult cum stii sa exprimi aceste lucruri. Atunci cand trebuie sa ii faci observatii copilului tau, evita sa il invinovatesti, sa il critici sau sa ii gasesti mereu greseli ce ii pot fi reprosate, pentru ca acest lucru va determina o stima de sine scazuta si vor crea resentimente puternice. In schimb, incearca sa il incurajezi, chiar si atunci cand il disciplinezi. Asigura-te ca stie ca dragoastea ta fata de el este neconditionata chiar daca te-a suparat un anumit comportament al lui si ca te astepti sa fie mai bine data viitoare.

Cunoaste-ti limitele si nevoile ca parinte!

Accepta ideea ca esti un parinte imperfect! Invata sa iti recunoscti deopotriva calitatile si defectele si incearca sa lucrezi asupra acestora din urma. Fixeaza-ti asteptari realiste de la copilul tau, de la partenerul de viata si de la tine insuti si accepta ideea ca nu poti avea toate rasupnsurile deodata. Focalizeaza-te asupra aspectelor care necesita o atentie mai mare intr-un anumit moment si ia din cand in cand cate o pauza pentru a te bucura si de lucrurile care te fac fericit ca persoana, in afara statutului de parinte. Faptul ca acorzi atentie si nevoilor tale personale nu te transforma intr-o persoana egoista, ci inseamna pur si simplu ca iti pasa de tine, ceea ce este, de asemenea, un lucru important pe care copilul tau trebuie sa il invete.

5 din cele mai provocătoare probleme din educația copilului

Provocările meseriei de părinte sunt niste hopuri pe care trebuie să le trecem cu intelepciune.

Nu e usor să iti vezi copilul in diverse situatii dificile si nici să-l auzi că iti spune ca urăste. Dar, ceea ce poate fi uneori dureros, este să il lăsăm să isi găsească independenta si să isi formeze personalitatea. Iată niste sfaturi despre cum credem că se pot gestiona cele mai provocatoare probleme de parenting>>

6 Sfaturi de parenting corect:

Copilul meu nu ma asculta – sau despre cum setam reguli care sa fie respectate
Educatia non-materialista a copilului intr-o lume materialista: intre principii si realitate
Cum sa critici un copil fara sa il distrugi in interior
7 dovezi ca dai o educatie buna copilului tau, deci practici un parenting corect
Parenting in era digitala: alfabetizarea digitala a parintilor
Comunicarea nonverbala te poate face un parinte mai bun: cateva aspecte pe care trebuie sa le stii

Va recomandam sa cititi:  Mai multe despre psihologia copilului aici >

Forum specializat de psihologie.  Intrebari si raspunsuri la intrebarile ce ne framanta 

Mai multe despre psihologia copilului aici >

autor: Amalia Averescu – psiholog – Kinder- en jeugdpsychologie – specializat in Psihologia Copilului, Zwolle, Olanda. 
In exclusivitate pentru Desprecopii.com © 2024

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Subiecte tratate:
Categories: Stiri Familia

Write a Comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*