9 luni de sarcină in mintea unui bărbat – iată cât de mult contează implicarea lui

9 luni de sarcină in mintea unui bărbat – iată cât de mult contează implicarea lui

9 luni de sarcină in mintea unui bărbat - iată cât de mult contează implicarea lui: articol preluat de pe Desprecopii.com. | Linkul original aici


9 luni de sarcina in mintea unui barbat - iata cat de mult conteaza implicarea lui

9 luni de sarcină in mintea unui bărbat – iată cât de mult contează implicarea lui

Un viitor tatic trebuie să învețe să intre în realitatea existenței copilului și să fie prezent chiar de la începutul relației cu copilul său. De tine, însă, mamica în devenire 😊 – depinde să-l iei în considerare și să-l incluzi și pe el în tot ce se întâmplă în timpul sarcinii, la fiecare pas. Ar trebui să discuți cu el despre bebeluș și să te asiguri că vine și el la toate întâlnirile programate (consultatii medicale, analize, ecografii etc.). 🤝

Dar ce înseamnă cele 9 luni de sarcină pentru mintea unui bărbat? 🤔 Iată ce rol important are tati încă înainte de nașterea copilului său și cum poate fi cât mai la curent cu perioada sarcinii… 🤰💑

Taticii insarcinati
Sindromul Couvade
Viitorul tata trebuie implicat inca de la inceput in existenta copilului
Rolul tatalui este esential – inca inainte de nastere
Si tatii au nevoie de cursuri prenatale
Cand devine tata, un barbat trebuie sa accepte ca relatia sa cu partenera se va schimba
Prezenta tatalui la nastere
Sentimentele paterne se vor dezvolta pe parcurs
O aplicatie pentru viitorul tatic  – Aplicatia Odiseea Sarcinii
Sarcina pe Saptamani
Sarcina: grupuri de suport, Comunitatea Gravidutelor inteligente


Taticii insarcinati

Cand esti insarcinata, prezenta copilului tau devine treptat realitate. Nu numai din punct de vedere psihologic (bebelusul creste in burtica; faceti planuri si va ganditi la relatia cu el…), dar si din punct de vedere fizic. Iar tatal trebuie sa invete sa intre in realitatea existentei copilului si sa fie prezent chiar de la inceputul relatiei cu copilul sau.

– Mama simte ca bebelusul misca in burtica. vezi detaliile frumoase aici Calendarul miscarilor bebelusului in burtica mamicii

Ea are la dispozitie noua luni de sarcina pentru a trai bucuriile sarcinii, laolalta cu momentele dificile (greturile, oboseala si uneori complicatiile sarcinii). Vezi aici sarcina pe luni.

Pentru barbati, lucrurile sunt diferite si in mod ironic, sunt si mai complexe. Tatal ramane cumva in afara procesului, oricat de mult ar incerca si ar dori sa fie implicat. El trebuie sa-si utilizeze imaginatia, sa comunice cu partenera si sa puna intrebari pentru a intelege si a simti bebelusul nenascut.

citeste: O burtica pentru viitorul tata

Sindromul Couvade

Există studii care sugerează că bărbații pot experimenta schimbări hormonale atunci când partenera lor este însărcinată. Acest fenomen este cunoscut sub numele de „sindromul couvade” sau „sindromul gravidic masculin”.

În timpul sarcinii, femeile trec prin schimbări hormonale semnificative, iar acest lucru poate afecta și partenerii lor. Bărbații pot experimenta creșterea nivelurilor de prolactină și estrogen, precum și scăderea nivelului de testosteron. De asemenea, se crede că aceste schimbări hormonale pot influența starea de spirit a bărbaților și pot duce la simptome precum anxietatea, iritabilitatea, oboseala și chiar depresia.

Viitorul tată trebuie implicat incă de la inceput in existenta copilului său

Toate reflectoarele fiind indreptate asupra femeii, de dumneavoastra, mamica in devenire depinde sa-l ia in considerare si sa-l includa si pe partenerul ei in tot ce se intampla in timpul sarcinii, la fiecare pas, sa discute cu el despre bebelus si sa se asigure ca vine si el la toate intalnirile programate (consultatii medicale, analize, ecografii etc.).

Tatal trebuie sa invete sa intre in realitatea existentei copilului si sa fie prezent chiar de la inceputul relatiei cu copilul.

viitor tata 

Ad-Extra3:

Rolul tatalui este esential – inca inainte de nastere

Rolul tatalui este foarte diferit de cel al mamei, dar este esential pentru o viata de familie echilibrata.

Este nevoie de doi oameni pentru a crea un copil, si este nevoie de doi oameni pentru a creste un copil.

Tatal nu trebuie exclus de mama care este prea concentrata asupra bebelusului, nici nu ar trebui sa se auto-excluda spunandu-si ca va face mai mult ca tata ceva mai tarziu. 

Cititi: despre alimentatia corecta in timpul sarcinii:

Dietele fara carbohidrati – sunt sigure in timpul sarcinii?
Plante interzise & nerecomandate in timpul sarcinii
Cafeaua si sarcina
Alimente de evitat in timpul sarcinii
Sarcina si suplimentele de vitamine prenatale

Chiar daca se recunoaste ca tata in momentul in care isi ia prima data copilul in brate, rolul fizic de dinainte de nastere al tatalui in devenire ramane crucial – intr-o asemenea masura incat expertii spun ca un tata care nu vine si el la consultatii si ecografii, nu pune intrebari despre evolutia sarcinii sau continua sa se poarte ca si cum nu s-ar intampla nimic, transmite fara sa-si dea seama semne ingrijoratoare privind viitoarea sa relatie cu copilul lui.

Si tatii au nevoie de cursuri prenatale

Pentru a detecta acest tip de dificultati, specialistii sunt de parere ca trebuie create niste cursuri prenatale sau pregatitoare speciale pentru viitorii tatici: Prezenta tatalui la cursurile prenatale este un inceput bun, dar acestea nu vin in intampinarea nevoilor specifice ale viitorilor tati.

Consultatiile prenatale: trebuie sa mearga si viitorul tatic? citeste: Consultatiile prenatale: trebuie sa mearga si viitorul tatic?
 

Cand devine tata, un barbat trebuie sa accepte ca relatia sa cu partenera se va schimba

Cand devine tata, un barbat trebuie sa accepte ca relatia sa cu partenera se va schimba, ca trebuie si el sa se schimbe si ca statutul partenerei lui este de asemenea schimbat.

Partenera lui nu mai este doar iubirea vietii lui – acum este mamica. Multi barbati cred ca aceasta este schimbarea cu care le este cel mai greu sa se obisnuiasca, dar trebuie sa se adapteze la noua realitate! Iubirea si sexul nu se schimba, dar cand sotul si sotia sau membrii cuplului devin parinti, relatia lor capata o noua dinamica.

Prezenta tatalui la nastere

Desigur, tatal nu este obligat sa fie prezent la nastere in cazul in care se teme ca este neplacut din punct de vedere sexual, de exemplu, dar din nou, asta este realitatea si trebuie sa se confrunte cu ea!

Psihiatrul de copii Daniel Bailly spune: Cuplul trebuie sa se maturizeze, trecand de la stadiul de adolescenta la cel de paternal, al adultilor.

Problema prezentei tatalui la nastere nu este intotdeauna asa de simpla precum pare:

– Unii o considera ca fiind o experienta pozitiva si un castig pentru tata, pentru partenera lui (cu care imparte experienta nasterii si carei ii ofera sustinere), precum si pentru copil.
– Altii o vad ca pe un lucru pe care tatii nu trebuie fortati sa-l faca daca nu doresc.

A-l face sa se simta vinovat daca refuza sau a-l forta sa fie prezent nu numai ca nu ajuta la nimic, dar probabil il va duce la resentimente si jena, care dauneaza relatiilor din familie. Sa ne amintim ca fiecarui individ trebuie sa-i fie respectata libertatea.
Daca este prezent la nastere trebuie sa fie urmarea dorintei lui. Participarea matura la nastere ii va permite sa simta la maxim momentul magic in care se naste copilul lui si sa aduca pe lume copilul impreuna cu partenera lui.

citeste pe larg: Sfaturi pentru taticii care vor sa asiste la nastere

Sentimentele paterne se vor dezvolta pe parcurs

Daca, totusi, partenerul dumneavoastra refuza sa participe la nastere, nu va infrigorati. Sentimentele lui paterne vor veni pe parcurs. Depinde de dumneavoastra sa-i acordati timp si spatiu pentru a-si asuma rolul de tata, sa-l lasati sa aiba grija de copil si sa nu incercati sa faceti lucrurile in locul lui folosind scuza ca el este neindemanatic sau ca el nu face lucrurile bine. Pana la urma, toti invatam exersand.

Lasati-l sa incerce marea cu degetul. Chiar daca nu pare a fi un expert, va invata sa fie tata luandu-si treptat rolul in primire, deci nu va ingrijorati! Bebelusul dumneavoastra va aprecia imbratisarile, biberoanele si schimbarea scutecelor primite de la taticul lui. Iubirea si tandretea pe care le daruieste tatal copilului sunt cele mai importante.

Mamele cu experienta au tendinta sa observe acele prime gadilaturi subtile – numite si „trezire la viata“ – mai devreme decat femeile care sunt mame pentru prima data.

O aplicatie pentru viitorul tatic  – Aplicatia Odiseea Sarcinii

Aplicatia Odiseea Sarcinii: Calculator de sarcina si tot ce trebuie sa stii despre sarcina

Aplicatia pentru telefoane smart si tablete ODISEEA SARCINII este esentiala pentru fiecare graviduta (dar si viitor tatic) care vrea sa stie in orice moment cum se dezvolta fatul din burtica, cum creste, ce teste de sarcina urmeaza, ce pericole poate aduce sarcina, cum sa nasca si cum sa se pregateasca pentru marele moment: acela in care se va intorce cu bebelusul acasa … de la maternitate.

Esti un tatic care asteapta un bebelus? Iata cum poti ajuta partenera in timpul sarcinii – cateva sfaturi pentru taticii insarcinati

Se intampla de multe ori ca viitorii tatici, desi fericiti si mandri nevoie mare de noul statut pe care-l vor avea si dornici de a ajuta, sa nu stie cum sa ajute.

De fapt, nici sa nu fie constienti ca pot fi cu adevarat utili. Desprecopii.com ofera acum viitorilor tatici cateva sfaturi foarte practice despre cum pot sa le ajute pe gravidutele lor iubite – sa se simta mai bine. Deci, de acum nu mai puteti spune ca nu stiti :).

Tot ce va ramane este sa va amintiti sa le puneti in practica! citeste cum o poti ajuta si rasfata 🙂

citeste:Esti pregatit sa devii tata? Afla dupa acest TEST

Drama vesela cu hormoni

Sotia are probleme cu hormonii. E insarcinata si e altfel decat cum o stiam eu. E in saptamana a 32-a de sarcina si imi trimite in fiecare zi pe mail un articol de la Desprecopii.com care ma invata cat a crescut fiul meu, cum se misca, ce trebuie ea sa mance, ce vitamine sa luam si ce treburi sa mai fac in casa …

Treburi da, pentru ca cei de la Desprecopii sunt in plina campanie de emancipare a femeilor gravide in Romania…citeste mai departe aici 

Despre dezvoltarea bebelusului in burtica, in timpul sarcinii, cititi:

 Cat de curand puteti auzi bataile inimii bebelusului? 
In burtica mamei: miscarile si programul de lucru al locatarului drag
 
In burtica mamei: ce aude bebelusul 
Sarcina pe saptamani, calatoria fructului catre nastere 
Bebelusul din burtica: Primele batai de inima
 
Retardul de crestere intrauterina
 
Sapte pacate ale sarcinii
 
Principalele etape ale dezvoltarii fetale
 
Sarcina gemelara (cu gemeni), ingrijiri la dublu
 
Noua luni… in mintea unui barbat
 
Miscarile fetale, primele semne ale bebelusului in burtica
 
Dopul gelatinos
 
Ce culoare vor avea ochii bebelusului?
 
Odiseea sarcinii in 40 de saptamani sau sarcina pe saptamani
 
Sarcina (Intrebari & Raspunsuri)
 
Momente cheie in sarcina
 
Sarcina prelungita
 
Cand vine barza?
 
Calculul datei nasterii
 
Despre data conceptiei sau cand exact se va naste copilul?
 
Dezvoltarea intrauterina a bebelusului
 

 Suport si grupuri de burtici

La Desprecopii avem sute de generatii de burtici care au legat o prietenie speciala. In sectiunea Odiseea Sarcinii, veti gasi listele de gravidute – care vor naste in aceeasi luna. Nimic nu poate fi mai reconfortant decit sa pastrati legatura cu femei care trec exact prin aceleasi stari si emotii.

→ Cauta si pe Facebook Desprecopii – Desprecopii are un grup pentru fiecare luna – cauta Mamici de luna anul (de exemplu – Mamici de Iulie 2024)

Vino pe grupurile noastre secrete Gravide la prima sarcina ❤️ Grup de suport 💗 oficial Desprecopii si JURNAL DE SARCINA

Jurnal de sarcina si Geanta Bebelusului

Scrieti despre ce ati simtit si trait in acea zi pe JURNAL DE SARCINA. In afara ca este un mod minunat de a va aranja si ordona gandurile, ele vor ramane inregistrate pentru mai tarziu. Va fi reconfortant sa le cititi la implinerea unui anisor de viata a puiului dvs, sau chiar cand va sarbatori majoratul.

Citeste cum poti primi si tu Geanta Bebelusului: Geanta Bebelusului, un cadou pentru proaspetele mamici de la Desprecopii

autor: Desprecopii.com – toate drepturile rezervate – © 2025

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Subiecte tratate:

9 luni de sarcină in mintea unui bărbat - iată cât de mult contează implicarea lui: articol preluat de pe Desprecopii.com. | Linkul original aici

Categories: Stiri Sarcina

Write a Comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*