10 semne ale travaliului – invață să le recunosti daca ești insarcinată

10 semne ale travaliului – invață să le recunosti daca ești insarcinată

10 semne ale travaliului - invață să le recunosti daca ești insarcinată: articol preluat de pe Desprecopii.com. | Linkul original aici

10 semne ale travaliului - invata sa le recunosti daca esti insarcinata

10 semne ale travaliului – invață să le recunosti daca ești insarcinată

Semnele travaliului variază de la sarcină la sarcină dar pot incepe cu trei săptamani inainte de data prevazută a nasterii. Nu există insă o modalitate precisă de a prezice exact când o gravidă va intra în travaliu.

Dar, in rândurile următoare vom descrie cele mai comune 10 semne și simptome care anuntă că travaliul se apropie

veti citi:
Care sunt primele semne și simptome ale travaliului?
1. Bebelușul se intoarce cu capul in jos iar asta oferă mămicii o senzație de ușurare
2. O dorință crescută de a urina
3. Pierderea dopului gelatinos
4. Dilatația colului uterin
5. Ștergerea colului uterin
6. Dureri de spate
7. Contracțiile devin regulate
8. O explozie de energie
9. O senzație acuta de tranzit intestinal (diaree)
10. Ruperea apei
Stimularea declanșarii travaliului: 8 metode naturale
Travaliul de la A la Z: ghid complet
Pregatirea pentru maternitate – ce trebuie luat la spital

Care sunt primele semne și simptome ale travaliului?

Primele semnale ale nasterii care se apropie pas cu pas, sau cum le mai spunem semnalele travaliului pot începe cu trei săptămâni înainte de data prevăzută (DPN).

De fapt, nu există o modalitate precisă de a prezice exact când o femeie va intra în travaliu. Insa in randurule urmatoare vom descrie cele mai comune 10 semne și simptome care anunta ca travaliul se apropie.

1. Bebelușul se intoarce cu capul in jos iar asta oferă mămicii o senzație de ușurare

Cand fatul a coborat in pelvis, de obicei viitoarele mamici simt ca dintr-o data pot respira mai usor. Respirația poate deveni mai ușoară, deoarece există o presiune mai mică asupra diafragmei de dedesubt.
Pentru unele femei, aceasta se întâmplă cu 2 săptămâni înainte de începerea travaliului; alte femei pot să nu observe acest eveniment deloc.

2. O dorință crescută de a urina

O urgenta crescuta de a urina poate fi un rezultat al faptului ca capul bebelusului e jos in pelvis. Poziția coborata a capului bebelusului pune și mai multă presiune asupra vezicii urinare, de aceea atât de multe femei care se apropie de travaliu simt nevoia frecventă de a urina.

3. Pierderea dopului gelatinos

Pierderea dopului gelatinos  este un semn cunoscut că travaliul este aproape. Mucusul gros produs de glandele cervicale păstrează închis deschiderea cervicală în timpul sarcinii. Acest mucus trebuie insa eliminat  înainte de nasterea bebelusului. Presiunea exercitata de capul bebelușului determină ca mucusul să fie inpins din vagin. Pentru unele femei, dopul de mucus nu este eliminat decât după începerea travaliului; la altele ruperea apei se intampla cu cateva zile inainte de inceperea travaliului.

Odata cu eliminarea dopului gelatinis, se poate pierde si o cantitate mica de sange. Aceasta sangerare poate fi datorata ruperii unor mici vase de sange de la nivelul colului care incepe sa se dilate. Daca, totusi, cantitatea de sange este mare, poate fi un semn ca ceva este in neregula si va trebui  anuntat de urgenta medicul. Citeste mai multe detalii despre pierderea dopului gelatinos aici.

4. Dilatația colului uterin

Dilatarea colului uterin este un semn că se apropie travaliul si este de obicei detectat de către medic în timpul unui examen pelvian. Dilatatia se masoara in centimetri, mai putin precis in „degete”, la examenul pelvin. La inceput, modificarile cervixului se produc foarte lent, pentru ca in faza activa a travaliului, colul uterin va incepe sa se dilate mult mai radid. Dilatatia completa inseamna ca cervixul are 10 cm si este gata pregatit pentru a permite trecerea copilului.

5. Stergerea colului uterin

Stergerea colului uterin inseamna scurtarea si subtierea acestuia. In cele mai multe cazuri, in ultima luna de sarcina cervixul incepe sa se alungeasca si sa se subtieze , pregatindu-se pentru nastere.

Contractiile Braxton Hicks au un rol in acest proces. Un col uterin mai subtire se va dilata mai usor. Medicul va verifica stergerea colului in ultimele doua luni de sarcina. Aceasta stergere va fi masurata in procente:  „colul este 25%, 50% sau 75% sters”. 0% inseamna ca cervixul are aproximativ 3-4 centimetri lungime si este foarte gros. Inainte de nastere, colul trebuie sa fie 100% sters sau complet subtiat.

6. Dureri de spate

Multe femei suferă de dureri de spate se plang de dureri de spate inaintea declansarii travaliului, în special durerea plictisitoare din partea inferioară a spatelui care vine și trece, pe măsură ce se apropie travaliul. Durerile de spate pot însoți contracțiile resimțite în alte locuri sau pot apărea singure. Multe femei experimenteaza, de asemenea, slăbirea articulațiilor, în special în zona pelviană, pe măsură ce treilea trimestru de sarcina progresează, în pregătirea pentru nastere. Citeste mai multe detalii despre durerea de spate si travaliu aici.

7. Contracțiile devin regulate

Contracțiile, care pot varia în timpul sarcinii și pot fi descrise ca lovituri, senzatie de strangere si durere, dureri asemănătoare cu crampele menstruale. Contractiile, cresc în intensitate și frecvență pe măsură ce se apropie declasarea travaliului.

Contractiile neregulate, cunoscute sub numele de contracții Braxton-Hicks, apar de regula în timpul celui de-al treilea trimestru de sarcina. Contracțiile Braxton-Hicks sunt, de obicei, mai ușoare decât cele care anunta declasarea travaliului si nu apar la intervale regulate. Atunci când contracțiile încep să apară la mai puțin de zece minute, acest lucru indică debutul adevăratului travaliu. Iată un ghid pentru tipurile de contracții pe care le-ai putea simți, despre cum se vor simți și despre când este timpul să mergi la spital…

8. O explozie de energie

Spre deosebire de senzația de oboseală pe care orice femeie insarcinata o are in ultimele saptamani de sarcina, multe femei descriu o senzație de izbucnire bruscă de energie și emoție în zilele anterioare travaliului.

Acest fenomen este numit „cuibărit„, adica, exact cum se intampla in cazul pasarilor, viitoare mamica isi aranjeaza cuibul (camera si patutul) bebelusului iar acest impuls este adesea însoțit de un sentiment de urgență in zilele premergatoare declansării travaliului

9. O senzație acută de tranzit intestinal (diaree)

Unele femei descriu adesea o durerea și presiune pelviană, simțindu brusc nevoie de tranzit intestinal (sa iasa cu scaunul). Unele femei afirmă,  că au avut diaree sau mișcări intestinale dese în zilele care au precedat travaliului.

10. Ruperea apei

Ruptura membranelor amniotice, sau „ruperea apei”, de obicei este un semn că travaliul a început. În ciuda modului în care este adesea prezentat în filme, acesta nu este  o senzație de inundare dramatică cu fluid, ci mai degrabă o scurgere mai lentă. Lichidul amniotic ar trebui să fie inodor.

Uneori, poate fi dificil să se facă distincția între urină, dar lichidul amniotic nu are miros. Dacă simti ca se scurge lichidul amniotic, este esențial să contactați imediat medicul dumneavoastră. Despre ruperea apei, poti citi pe larg mai multe detalii aici.

Stimularea declanșarii travaliului: 8 metode naturale

Se poate declansa travaliul? Ei bine, exista metode naturale care pot stimula declansarea travaliului – atunci cand nasterea se lasa asteptata si bebelusul este perfect sanatos. Iata 8 metode naturale care ar putea stimularea declansarea travaliului, cu observatia ca intotdeauna, trebuie cerut sfatul medicului.

Travaliul de la A la Z: ghid complet

Travaliul este procesul fizic al nasterii bebelusului – simtit de mamica. Travaliul e caracterizat prin contractii dureroase, care apar la intervale din ce în ce mai mici, cu intensitate din ce în ce mai mare; ele duc în final la dilatarea colului si expulzarea fãtului. Finalul apoteotic al celor nouã luni de sarcinã – al celor frumoase 40 saptamani de sarcina (ODISEEA SARCINII), în care ai visat mereu sã dai ochii cu minunea din burtica ta se apropie! Esti pregãtitã cum se cuvine pentru aceastã clipã? Iata aici Travaliul  de la A la Z: ghid complet

► Citeste in continuare Nașterea bebelușului in 2 minute. 36 etape de la prima contracție pâna la momentul în care bebe e in brațele tale.

Despre pregatirea pentru maternitate – ce trebuie luat la spital, cititi

Bagajul pentru maternitate: liste de verificat
Pe ultima suta de metri inaintea nasterii, cum ne pregatim pentru acea zi

Forumul despre nașteri

Pentru discutii si intrebari despre nastere, medici, spagi, clinici medicale private, nasterea la stat si alte experiente despre nastere – va asteptam pe forumul NASTEREA UNEI STELE.

autor: Desprecopii
Material realizat cu sprijinul dnei Dr. Ileana Zotta, Medic Desprecopii.com si Dr. Daniela ter Horst , Medic specialist ginecolog la Spitalul Regal Bronovo, Haga, Olanda,
Toate drepturile rezervate (c) 2024

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Subiecte tratate:
Categories: Noutati, Stiri Nastere

Write a Comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*