Placenta Previa: simptome si factori de risc

Placenta Previa: simptome si factori de risc

Placenta Previa: simptome si factori de risc: articol preluat de pe Desprecopii.com. | Linkul original aici

Placenta Previa: simptome si factori de risc

Placenta Previa: simptome si factori de risc

  • Placenta este un organ ce se formeaza pe peretele intern al uterului, la scurt timp dupa conceptie. Prin intermediul placentei, trec de la mama la bebelus, oxigen si substante nutritive, iar de la fat la mama trec diferiti produsi ai fatului. De obicei placenta se ataseaza de uter deasupra cervixului. In cazuri rare, placenta se formeaza la baza uterului si va acoperi partial sau total cervixul. Atunci cand placenta blocheaza cervixul se foloseste termenul de placenta previa.

– despre placenta previa cititi:
Ce este placenta
Ce este placenta previa ?
Ce probleme ar putea aduce placenta previa ?
Ce simptome are placenta previa ?
Factori de risc in cazul placentei previa
Sustinere si suport pentru burtici
Alte probleme legate de placenta
Factori de risc in timpul sarcinii
Sarcina: grupuri de suport, Comunitatea Gravidutelor inteligente

Ce este placenta

Placenta este un organ, care se dezvolta numai în timpul sarcinii. Unicitatea placentei este aceea, că ea, ca şi embrionul, se dezvoltă de la un ou fecundat. Placenta are un rol de hranire pentru viitorul bebelus,  in Olanda i se mai spune si prajitura mamei ­čÖé

Ce este placenta previa ?

In circa 1 din 200 de sarcini, placenta se dezvolta anormal de jos in uter. Intrucat peretii treimii inferioare a uterului sunt mai subtiri decat ai partii superioare, fluxul de sange al mamei este ceva mai mic in zona inferioara. In acest caz, este posibil sa observati pete pe chilot in ultimul trimestru de sarcina, de obicei dupa 30 de saptamani. In plus, peretii partii inferioare a uterului pot acoperi partial sau total cervixul. Atunci cand placenta blocheaza cervixul – situatia se numeste placenta previa.

Ce probleme ar putea aduce Placenta Previa ?

Intrucat aceasta amplasare a sarcinii ar face ca o nastere vaginala sa fie dificila sau imposibila, iar fetusul are nevoie de un flux bun de sange, medicii recomanda de obicei odihna la pat pentru a preveni sangerarea excesiva. In cazul in care boala este descoperita in timpul primelor 20 de saptamani, placenta poate migra.

In cazul de Placenta Previa, medicii recomanda gravidelor sa evite actele sexuale.

In 90 la suta din cazuri, in stadiile incipiente, situatia se corecteaza de la sine; iar marea majoritate a femeilor care au aceasta problema nasc bebelusi perfect normali, fara prea multe complicatii.

Atunci cand placenta blocheaza accesul normal la canalul nasterii la sfarsitul sarcinii, nasterea prin cezariana este de obicei obligatorie.

Totusi, placenta previa care este descoperita la inceputul sarcinii (in timpul primelor 20 de saptamani) se corecteaza de obicei de la sine. In cazul in care medicul descopera aceasta problema, cel mai probabil va recomanda odihna la pat.

Factori de risc in cazul Placentei Previa

Placenta previa poate fi totala, partiala sau marginala. Factorii de risc includ sarcinile anterioare cu placenta previa, o cezariana anterioara, tesut cicatricial pe uter, 5 sau mai multe sarcini si varsta peste 35 de ani. Cauzele posibile variaza de la pozitia fetala neobisnuita sau sarcina multipla la interventii chirugicale anterioare pe uter, varsta inaintata a mamei sau anomalii congenitale. Cititi: Nasterea prin cezariana

Ce simptome are Placenta Previa ?

Mama poate suspecta ceva in neregula atunci cand are sangerari severe, ceea ce poate duce la anemie sau volum scazut de sange. Sau este posibil sa observe o scurgere de culoare rosu aprins fara sa aiba dureri sau crampe. Chiar daca placenta previa nu are simptome, medicul o poate detecta la o ecografie de rutina sau o ecografie facuta cu alte scopuri. Cititi: Durerile abdominale sunt normale la inceputul sarcinii?

Dupa nasterea bebelusului in caz de placenta previa, uterul poate fi incapabil sa se contracte destul de mult pentru a inchide vasele de sange care au fost rupte cand placenta s-a dezlipit de peretele uterin. Pentru a preveni hemoragia si posibilitatea unor socuri, mamei ii pot fi administrate lichide intravenos si ii transfuzii, precum si medicamente care stimuleaza uterul sa se contracte. Chiar daca ea nu are hemoragie, va trebui sa ia dupa nastere, oral sau intravenos, antibiotice pentru a preveni infectiile uterine.


Diverse tipuri de Placenta Previa
 

Alte probleme legate de placenta:

Operatia cezariana si riscurile legate de placenta

Operatia cezariana si riscurile legate de placenta

Nasterea prin cezariana aduce cu ea o serie de riscuri pentru o sarcina urmatoare – de care e bine sa stiti. Medicii au dovezi statistice care demonstreaza ca femeile care au nascut primul copil prin…

Probleme care pot apare in sarcina

Probleme care pot apare in sarcina

Circa 5 procente din femeile insarcinate fac diabet pentru prima data in timpul sarcinii. Diabetul gestational implica aceleasi riscuri pentru bebelus ca si diabetul cronic, dar de obicei dispare…

Dezlipirea de placenta

Dezlipirea de placenta

Aproximativ 1% dintre toate femeile insarcinate fac dezlipire de placenta. In corpul mamei se produce sangerare la locul dezlipirii si mama simte durere in uter. Dezlipirea placentei poate impiedica…


Sarcina: grupuri de suport, Comunitatea Gravidutelor inteligente

 Un sfat: Comunicati cu colegele de generatie!
Comunitatea Desprecopii.com este cea mai mare comunitate online de limba romana si va asteapta si pe dvs in randurile sale. In sectiunea Odiseea Sarcinii, veti gasi listele de gravidute – care vor naste in aceeasi luna. Nimic nu poate fi mai reconfortant decit sa pastrati legatura cu femei care trec exact prin aceleasi stari si emotii.

Alt sfat: scrieti despre ce ati simtit si trait in acea zi pe JURNAL DE SARCINA. In afara ca este un mod minunat de a va aranja si ordona gandurile, ele vor ramane inregistrate pentru mai tarziu. Va fi reconfortant sa le cititi la implinerea unui anisor de viata a puiului dvs, sau chiar cand va sarbatori majoratul.

 Admirati Miss Odiseea Sarcinii aici Galeria . si Admirati Albumul Starurilor cu Burtica aici >>

Forumul Odiseea sarcinii

Odiseea sarcinii in 40 de saptamani
Forumul cu burtici si generatii de mamici. Suport, caldura, prietenie si atitudine.

Factori de risc in timpul sarcinii

Preeclampsia si sarcina
Varicela si riscul pentru gravide si sarcina
Toxoplasmoza si sarcina
Citomegalovirusul
Sarcina si aspirina
Sarcina toxica
Anemia in sarcina
Alcoolul si sarcina
Vaccinul anti-gripal si sarcina
Sarcina si pisica – cum ne ferim de toxoplasmoza?
Sarcina si tratamentul stomatologic
Folosirea medicamentelor in timpul sarcinii
Cauzele malformatiilor fetale
Supravegherea gravidelor cu risc
Infectii (posibile) in timpul sarcinii
Rubeola si sarcina
Sarcina si fumatul
Herpesul genital in timpul sarcinii
Vaccinurile in timpul sarcinii: cat de sigure sunt?
Vaccinurile in timpul sarcinii
Stresul viitoarelor mamici creste riscul aparitiei ADHD la copii
Sarcina cu risc
Probleme serioase care pot afecta sarcina
Problemele tiroidiene si sarcina
Sursele frecvente de disconfort intr-o sarcina
Vaccinurile in timpul sarcinii: cat de sigure sunt?
Efectele varicelei asupra fatului si viitoarei mame

 La Medicul va Raspunde veti gasi sute de raspunsuri la intrebarile puse medicilor Desprecopii.com

Despre nume de copii, cititi:

Nume de copii / cea mai mare baza de date
Prenumele poate influenta destinul?
Cum ma pot hotari in alegerea numelui copilului meu?
Numele rare aduc ghinion
Alt nume, alta karma?
Alexandru si Maria, cele mai frecvente prenume pentru nou-nascuti
Nume de copii inspirate de Kabala

 

 

Subiecte tratate: