Fazele unui ciclu menstrual

Fazele unui ciclu menstrual

Fazele unui ciclu menstrual: articol preluat de pe Desprecopii.com. | Linkul original aici

Fazele unui ciclu menstrual

Fazele unui ciclu menstrual

  • Pentru a intelege ciclul menstrual normal este de ajutor impartirea lui in faze menstruale: faza foliculara, faza ovulatorie si faza luteala. Durata medie a unui ciclu menstrual este de 28 zile, cu variante ale normalului cuprinse intre 21 – 45 zile.

Intelegerea ciclului menstrual, o cheie a fertilitatii

Pentru a intelege ciclul menstrual normal este de ajutor impartirea lui in faze menstruale: faza foliculara, faza ovulatorie si faza luteala. Durata medie a unui ciclu menstrual este de 28 zile, cu variante ale normalului cuprinse intre 21 – 45 zile. Pe parcursul unui ciclu menstrual se produc modificari hormonale, modificari la nivel ovarian si la nivel uterin.

I. Faza foliculara

Presupune cresterea la nivelul ovarului a unui grup de foliculi. Procesul de dezvoltare se desfasoara  sub actiunea combinata a FSH (hormon foliculo- stimulant), LH (hormon luteinizant) si a hormonilor estrogeni. Are ca rezultat selectarea dintre acestia a unui folicul dominant.

La nivel uterin, pe parcursul acestei prime faze se produce o proliferare a endometrului (mucoasa uterina) sub influenta hormonilor estrogeni. Astfel endometrul va creste de la 0.5 mm pana la aproximativ 6-8 mm pe parcursul fazei proliferative, pregatind locul de implantare al blastocistului (embrionul de ziua 5).
 

II. Faza ovulatorie

Ovulatia reprezinta maturarea si eliberarea ovocitului de catre foliculul dominant sub actiunea  LH (hormon luteinizant) care atinge in aceasta perioada un varf al intensitatii. Ovocitul va fi captat de catre trompa uterina.
 

III. Faza luteala

Foliculul dominant rupt (ramas in urma ovulatiei) va forma corpul galben, importanta sursa de progesteron. Durata de viata a corpului galben este de 14 zile.

In absenta implantarii embrionului la nivel endometrial (deci a unei viitoare sarcini), corpul galben sufera un proces de degenerare si va forma corpul alb (apare pe suprafata ovarului ca o cicatrice, certificand prezenta ovulatiei in ciclul respectiv).

Daca embrionul se implanteaza acesta va emite semnale care vor pastra corpul galben in viata, fiind sursa importanta de progesteron pana la formarea placentei si contribuind la mentinerea sarcinii.

La nivel uterin  endometrul va fi receptiv  la actiunea combinata a hormonilor estrogeni si a progesteronului, trecand in faza secretorie. Endometrul se ingroasa si va fi pregatit pentru implantare.

Exista un interval determinat de timp in care este posibila fixarea embrionului numita  fereastra de implantare.
In absenta implantarii embrionare si ca o consecinta a degenerescentei corpului galben (deci a reducerii sintezei de progesteron), endometrul se va destabiliza si va duce la aparitia menstruatiei cu reluarea unui nou ciclu menstrual.

Pentru suport concret, incurajare si prietenie, va asteptam pe cel mai citit forum online al femeilor aspirante la meseria de mamica: Asteptand o comoasa in viata noastra !

Despre ovulatie si momentul perfect de a concepe un copil. merita sa cititi si:

Calculul sansei de a ramane insarcinata

Calculul sansei de a ramane insarcinata

Daca vrei sa afli ce sansa ai ca sa ramai insarcinata, avem o formula de calcul. Aceasta combina informatii despre modul in care fertilitatea scade o data cu inaintarea in varsta, cu durata…

CALCULATOR OVULATIE

CALCULATOR OVULATIE

Cu ajutorul acestui calculator de ovulatie, puteti calcula datele lunare cand aveti ovulatie si va puteti astfel mari sansa de a ramane insarcinata. Succes!

  Mai cititi despre fertilitate si infertilitate 

Comunitate si forum specializat de discutii pentru aspirante: 

 Asteptand o comoara in viata noastra !
Teritoriul ‘aspirantelor’! Preconceptie, in/fertilitate, FIV, sperante si experiente. Chiar daca se lasa asteptat – noi nu ne pierdem speranta!

 Forumul FIV
Fertilizarea in Vitro (FIV) – clinici, medici, experiente, succese, dileme.

 La Medicul va Raspunde veti gasi sute de raspunsuri la intrebarile puse medicilor Desprecopii.com


autor: clinica Polisano pentru Desprecopii.com ,
Toate drepturile rezervate (c) iunie 2013

Subiecte tratate: