De ce își schimbă femeile drastic coafura după ce devin mame

De ce își schimbă femeile drastic coafura după ce devin mame

Niciodată nu m-am remarcat prin păstrarea aceleiași coafuri sau tunsori. Când eram adolescente, eu și sora mea ne schimbam atât de des culoarea la păr, că vecinii începuseră să facă glume pe seama noastră, cum că am avea găleți de vopsea de toate culorile și ne aruncăm în ele seară de seară.

Așa că atunci când am devenit mamă, m-am ținut cu dinții să nu fac ce făcea multă lume, să-mi schimb tunsoarea sau culoarea părului. Mi-a fost foarte greu pentru că și până atunci făcusem tot posibilul să nu mă vopsesc în timpul sarcinii. Astfel, ajunsesem cu un păr negru lucios, de lungimea căruia și Rapunzel ar fi fost invidioasă. Și am zis că așa rămâne cu toate că mintea mea visa la fel de fel de coafuri șturlubatice.

Revenid la motivele pentru care femeile fac schimbări drastice, în privința coafurii, după ce devin mame, eu zic să le luăm pe rând:

1. Cel mai frecvent, mamele spun că le este mai ușor să aibă grijă de micuți, fără a mai avea stresul părului lung. Consideră că părul scurt le facilitează treburile prin casă, alături de copii, fără a mai sta cu grija că nu este prins. Pentru că știm bine, de părul lung se agață cu cea mai mare plăcere un bebeluș și multe alte dezavantaje.

2. Psihologii spun că oamenii au tendința de a schimba ceva la imaginea lor exterioară atunci când ceva în interiorul lor se schimbă. Evident femeile nu doar că schimbă ceva în viața lor, schimbă totul, preiau rolul de mamă în forță și își dedică toate resursele în această misiune. Practic, nu sunt doar un pic schimbate, sunt schimbate total, iar asta le face să își dorească să arate și lumii. Cel mai facil mod de a face acest lucru este prin schimbarea coafurii.

Mamele simt că preiau controlul sau măcar o părticică

3. Tot specialiștii ne spun că mamele nu simt doar schimbarea de rol, care preia cu totul viața femeii, ci și cea fizică, când mamele se bucură de o revenire la corpul de dinainte de naștere, se simt mai ușoare, se simt împlinite și vor să întregească imaginea și cu ajutorul părului

4. Un alt aspect al acestui fenomen este descris de specialiști ca pe o încercare a ființei umane de a prelua din nou controlul asupra lumii în care care trăiește sau măcar asupra propriului corp. Știm bine că după ce devenim mame, nimic nu mai este la fel, programul ne este făcut în funcție de nevoile micuțului nostru, la fel și programul de masă și multe altele. Astfel, noua mămică se răzvrătește un pic și face pace cu sinele, preluând puțintel din nou o bucată din control.

Mie nu mi-a făcut bine că nu mi-am dat frâu liber simțirilor și dorinței mele de a face schimbarea, în special, pentru că sunt o persoană careia îi priesc schimbările. M-am ținut pe poziții să nu fac cum face lumea, mi-am înfrânat ceea ce simțeam și ceea ce îmi doream doar pe baza unei convingeri limitatoare fără sens. De multe ori, noi oamenii nu luăm anumite decizii doar pentru a nu fi parte dintr-o mulțime, dar oare acesta este țelul final? Să fii sau să nu fii parte a unei comunități sau mulțimi specifice? Eu am descoperit că cel mai bine îmi face să îmi ascult instinctul, intuiția și pornirile emoționale.

Țin minte că plângeam și nu știam de ce. Simțeam că toată viața îmi este dată peste cap, iar eu îmi mai puneam și bețe în roate, oprindu-mi dorințele mărunte. Am stat așa aproape doi ani, la finalul cărora pletele mele lungi, bogate, negre și lucioase au lăsat loc unei coafuri semiscurte și foarte blonde. A fost imaginea în care m-am regăsit și momentul în care am înțeles că o mamă nu-și pierde deloc libertate, ci doar timpul liber. Așa că libertatea ne este întotdeauna la îndemână și dornică să ne satisfacă mici dorințe ” vinovate” cum ar fi o schimbare de coafură.

Sfatul și părerea mea este să vă dați întotdeauna voie să simțiți, să acționați în funcție se propriile trăiri, dând la o parte anumite convingeri sau constrângeri ce doar ne îngreunează sau limitează viața.

About Author

Gabriela Maalouf

Gabriela este trainer NLP pentru copii și părinți, certificat în Marea Britanie, NLP Practitioner, jurnalist, consiler dezvoltare personala, acreditat de Ministerul Muncii, Ministerul Educației, atât în România, cât și în UE. Gabriela a lansat în Romania teoria Parentingului Personalizat, plecând de la practică și ajungând la teorie. Gabriela este mamă a doi copii.

Write a Comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*