Cum invatam bebelusul sa distinga culorile

Cum invatam bebelusul sa distinga culorile

Cum invatam bebelusul sa distinga culorile: articol preluat de pe Desprecopii.com. | Linkul original aici

Cum invatam bebelusul sa distinga culorile

Cum invatam bebelusul sa distinga culorile

  • Invatarea culorilor este o etapa foarte importanta in dezvoltarea copilului. De la 18 luni, bebelusul este, de altfel, capabil sa distinga intre toate nuantele, insa abia in jurul varstei de 3 – 4 ani poate sa inteleaga toate aceste varietati de nuante si sa accepte ca fiecare dintre ele are un nume.

– despre cum invatam bebelusul sa distinga culorile, veti citi:
Cum invatam bebelusul sa distinga culorile Cand incepe sa distinga bebelusul culorile ?
La ce varsta incepe bebelusul sa invete culorile ?
Cum invatam bebelusul sa distinga culorile ?
Cum reactionam cand copilul respinge anumite culori ?
Urmareste cum creste bebelusul in primul anisor de viata, pe luni
Vino si tu in Comunitatea mamicilor inteligente
 

Cand incepe sa distinga bebelusul culorile?

Invatarea culorilor este o etapa foarte importanta in dezvoltarea copilului. De la 18 luni, bebelusul este, de altfel, capabil sa distinga intre toate nuantele, insa abia in jurul varstei de 3 – 4 ani poate sa inteleaga toate aceste varietati de nuante si sa accepte ca fiecare dintre ele are un nume. Cu putin ajutor din partea unui adult, invatarea culorilor poate deveni o joaca extrem de interesanta…

Pana de curand se credea ca bebelusii se nasc orbi si abia dupa o anumita perioada incep sa distinga formele si culorile. Studiile contemporane arata ca la numai o ora dupa nastere bebelusul este capabil sa urmareasca cu privirea un obiect, sa clipeasca daca este expus la o lumina vie si sa fixeze chipul unei persoane care sta foarte aproape de el.

La 8 zile, daca rotim un cerc rosu pe un fundal intr-o nuanta diferita de rosu, copilul este capabil sa urmareasca cu privirea cercul care se roteste. Acest experiment dovedeste ca bebelusii sunt capabili sa distinga diferenta dintre nuantele aceleiasi culori si sa perceapa contrastele. Desigur, asta nu inseamna ca un bebelus constientizeaza culorile, insa in mod cert le distinge cu ajutorul luminozitatii si al contrastelor. Din acest motiv, copiii foarte mici sunt fascinati de conturul obiectelor si de culorile din jur.

De la 6 luni, perceperea culorilor se dezvolta in adevaratul sens al cuvantului. Culorile vor fi distinse de acum inainte nu doar datorita contrastelor dintre ele. Copilul incepe sa vada efectiv culorile, sa faca diferenta intre ele, cu toate ca nu poate inca sa perceapa toate nuantele. Vederea sa va atinge maturitatea abia dupa inca un an. La 18 luni se poate spune ca un copil are vederea suficient dezvoltata incat sa distinga toate culorile.

/Images/culori-1.jpg

La ce varsta incepe bebelusul sa invete culorile ?

Invatarea culorilor se face in primul an de gradinita, la varsta de 3 – 4 ani, cand copilul este capabil nu doar sa recunoasca culorile, ci sa le si numeasca. La aceasta varsta copiii recunosc mai ales culorile primare, cum ar fi rosu, albastru, galben sau verde.

La 5 ani, copilul incepe sa numeasca nuante mai greu de perceput, cu ar fi roz, violet, gri sau maro. Diferentierea intre nuante foarte apropiate, cum ar fi maro si bej, o va face insa si mai tarziu.

Cum invatam bebelusul sa distinga culorile ?

Familiarizarea copilului cu culorile poate sa inceapa mai devreme de gradinita, pe la 2 ani. Atunci cand il imbracati, spuneti-i ce culoare are fiecare obiect vestimentar. Atunci cand ii cititi povesti, aratati-i si culorile, ajutandu-l sa faca diverse asocieri – crocodilul este verde, puisorul este galben etc. La inceput va raspunde mereu cu aceeasi culoare, indiferent daca un obiect este galben sau albastru.

Nu intrati in panica, este absolut normal! Neintelegand intrebarea, copilul raspunde printr-un reflex conditionat, adica folosind cuvintele pe care le-a auzit anterior rostite de adult. Nu incercati imposibilul, pentru ca oricum asocierea culorii cu un obiect este si ea destul de dificila pentru un copil de 2 ani. Si nu uitati ca, de fapt, culorile sunt concepte abstracte, greu de asimilat pentru un copil. Lasati-i timp sa se acomodeze cu codul propus de adult si sa il accepte. Intr-o buna zi, minunea se va intampla.

/Images/culori-2.jpg

Cum reactionam cand copilul respinge anumite culori ?

Uneori copiii au tendinta de a respinge o culoare. Baieteii detesta rozul, la fel cum fetitele detesta, in general, albastrul. Este o reactie absolut normala ce apare intre 3 si 6 ani, atunci cand copilul isi construieste propria identitate, iar culoarea este pentru el o marca identitara extrem de importanta. Explicati-i ca, in realitate, nu exista culori pentru fete si culori pentru baieti. Respectati-i totusi alegerea. Alti copii resping si alte culori, nu doar rozul sau albastrul. Nu este nimic nefiresc in aceste respingeri, intrucat ele reflecta, in general, viitoarele gusturi ale copilului.

Despre stimularea nou-nascutului, mai citeste:

 

Aplicatia mobila Eu, Mamica: vezi cum se dezvolta bebelusul tau

Ești o mămică modernă? Atunci trebuie să instalezi aplicatia Eu, Mămica pe telefonul tău sau tableta.
Prin intermediul aplicaţiei Eu, Mămica, beneficiezi de informaţii despre sănătate, îngrijirea şi dezvoltarea bebelușului și a copilului, relaţia părinte-copil, precum şi de o serie de sfaturi utile pentru mămici şi tătici, astfel încât să experimentezi din plin frumuseţea sentimentului parental. Pe lângă aceste informaţii atent alese, aplicaţia înglobează o serie de utilitare şi calculatoare, precum: Bebeluşul – primele 52 de săptămani, Grafice de Creştere, Calendar de Vaccinare, Activităţi pentru Copii, Album foto şi multe altele.

Mai mult, prin intermediul butonului „Panică”, ele pot primi răspunsuri în situaţiile de criză de la miile de persoane aflate în comunitatea Desprecopii.com, dispuse să ofere o mână de ajutor.

► Descarca aplicatia EU MAMICA – pentru Iphone si Ipad aici.

► Descarca aplicatia EU MAMICA – pentru sistemul Android aici

Esti o mamica care are nevoie de sfaturi?

Subiecte tratate: