Amuza-te! 14 semne că suferi de ”creier de mamă”

Amuza-te! 14 semne că suferi de ”creier de mamă”

Vă povesteam în articolul precedent  ( http://stiri.desprecopii.com/creier-de-mama/ )despre schimbările prin care trece o mamă,  la nivel neurologic. Am decis să vă aduc, totuși, în discuție și latura comică a acestor transformări. De foarte multe ori, noi mamele simțim că avem gândirea încețoșată, că totul este confuz și că uităm mult mai repede. Americanii sunt înțelegători cu astfel de întâmplări și spun plini de compasiune:” Nu te îngrijora, este doar Mommy brain ( creier de mamă).” Adică fenomenul are și un nume, iar oamenii nu sunt deloc acuzatori cu încurcăturile cauzate de o proaspătă mămică.

Care sunt simptomele?

  1. Cauți de zeci de minute telefonul, în timp ce vorbești la el!

Odată, vorbeam cu o prietenă la telefon și cineva de pe stradă m-a întrebat despre o adresă. Am băgat telefonul în geantă, fără să închid, am purtat o conversație drăguță cu doamna, ajungând  până la discuția despre ”ce a mai rămas de vizitat în Bucureștiul ăsta”, după care mi-am amintit de prietenă, am sunat-o și i-am dat și ei adresa pe care mi-a cerut-o doamna. Mă suna mai rar de atunci!

2. Așezi meticulos sendvișurile în cutiuța de mic dejun pentru copilașul tău, imediat după ce l-ai trimis deja pe ușă cu tati spre grădiniță.

Am dus de câteva ori bune copilul fără ghiozdan la grădiniță! Noroc că am avut trei ani de practică până la școală, când ghiozdanul era obligatoriu, iar copilul suficient de mare să-și aducă aminte singur. Și trebuie să le mulțumesc și doamnelor educatoare care m-au asigurat că nu sunt singura, nici prima și nici ultima. Slavă Domnului!

3. Bei un pahar de apă, la șapte ore după ce ai turnat apa în pahar și ești foarte nervoasă că nu mai ții minte ce aveai de făcut!

4. Nu înțelegi nimic din ce spui și parcă nu ai întreba dacă ceilalți au priceput.

Mămicile povestesc că totul poate fi foarte confuz după ce petreci câteva ore cu un copil care îți explică de ce azi îi plac codițele împletite, în timp ce ieri nu le suporta.

5. Spui ” Yupiii sau Uraaa!” de câte ori cineva spune ceva pozitiv, chiar și oameni pe care îi întâlnești pentru prima oară!

Îmi amintesc cum am fost într-o seară la karaoke cu niște prieteni și când a venit rândul meu am cântat ” Are mama o fetiță…” și am fost oprită când am vrut să continui cu  ” The wheels on the bus…” Niște necunoscători!!! Habar n-au ce-i aia muzică de calitate!!! Ca să nu mai zic că m-am oprit recent din ” Bate cupa!” cu oricine mă întâlneam sau dacă eram fericiți de vreun proiect.

6. Ai pierdut copilul în magazin, în timp ce te bucurai de vreo cremă sau de vreun articol vestimentar mult dorit!

Personal, nu am pierdut niciodată copiii, dar nu-mi amintesc să fii luat tot ce îmi plănuisem vreodată!

7. Pleci după detergent de vase și vii cu scutece, lapte, biscuiți și musai o jucărioară!

8. Deschizi ușa de la intrare cu cheile de la mașină.

Citeam liniștită o carte ( probabil o frază maxim), după o zi mai mult decât lungă și obositoare…am adormit profund și m-am trezit într-un sunet de telefon, așa că am deschis frumos cartea și am întrebat-o calm și îngăduitor de ce m-a sunat, trecând la caracterizarea personajului principal!

9. Ai pierdut copilul! Nu mai e în scaunul de mașină! AAAA…tocmai l-ai lăsat la grădiniță!

10. Vorbești singur tot drumul până la serviciu și te plângi că nimeni nu-ți răspunde! Realizezi târziu că tocmai i-ai lăsat la școală!

11. Diminutivele sunt noua modă: ” Îmi dați și mie tichețelul de parcare? Unde vă las bănuții? Vin repede, mă duc să-mi iau o sticluță de apă!”

12. Tot timpul plânge un copil undeva, iar tu te înfiori de parcă ar fi al tău. Realizezi câteva secunde mai târziu că el e acasă, iar tu la supermarket.

13. Te bucuri în secret când nici ceilalți nu găsesc telecomanda!

14. De când ai început să realizezi că uiți lucruri, le pui mereu într-un loc special de unde să le găsești, doar că uiți mereu care e locul respectiv!

Nu e nimic ciudat în toate poveștile astea. Știința de arată cum creierul mamei se schimbă, astfel încât doar centrii responsabili de atenția noastră față de micuț să fie funcționali mai mult decât de obicei, lăsând mama în imposibilitatea de a întreprinde activități multiple. Doar că noi mamele vrem să le facem pe toate, că așa sunt noi SUPER-EROI!

Așadar, dacă vă simțiți copleșite de starea de oboseală, confuzie sau uitare, amintiți-vă că nu sunteți ciudate. Toate experimentăm genul acesta de transformare, pentru că natura vrea să avem grijă de micuți 100%. Cu toate aceste, dacă trebuie să facem multe alte lucruri, de ajutor ar fi:

  • să nu ne fie rușine să cerem ajutor
  • să delegăm anumite responsabilități
  • să ne oxigenăm creierul
  • să nu ne fie frică să spunem: Sunt om și am uitat sau am greșit!

Voi ce prostii ați făcut?

 

 

 

 

 

 

About Author

Gabriela Maalouf

Gabriela este trainer NLP pentru copii și părinți, certificat în Marea Britanie, NLP Practitioner, jurnalist, consiler dezvoltare personala, acreditat de Ministerul Muncii, Ministerul Educației, atât în România, cât și în UE. Gabriela a lansat în Romania teoria Parentingului Personalizat, plecând de la practică și ajungând la teorie. Gabriela este mamă a doi copii.

Write a Comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*